2016. március 18., péntek

Concerto Budapest a Zeneakadémián




A Concerto Budapest március 19-én és 20-án, a Zeneakadémián a Concerto Classico/ Doppio bérletsorozatában ad koncerteket. Műsoron Messiaen: Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán. Szombaton nagyzenekari felállásban, vasárnap a Keller Quartettel kiegészülve hallhatjuk a műveket. 




A Húsvéthoz köthető spirituális emelkedettség otthagyta nyomait a zenetörténetben is.
A kereszténység legnagyobb ünnepének változatos interpretációi közül most Haydn és Messiaen művei fogják a hallgatóságot külső és belső utazásra invitálni.
A női karra, zongorára, ütős hangszerekre, vonószenekarra és ondes martenot-ra komponált
három liturgia 1943-44-ben keletkezett, és a misztikus elragadtatottságtól fűtött, költői szöveget is a zeneszerző írta. Az egyes tételek az isteni jelenlét három formáját reprezentálják. Az első szakasz a bennünk lévő Isten antifónája; a második a magát felmutató Isten szekvenciája; a harmadik a mindenségben lakozó Isten zsoltára.
Haydn 1786-ban a dél-spanyolországi Cádizból kapott felkérést egy olyan zenekari műre, mely meditatív hangjával a Nagyhét áhítatához illeszkedik. Haydn kottájának előszavából tudjuk, hogy a felkérő levélben pontosan leírták számára a ceremóniát, s a zene funkcióját. A felkérés szerint egyedül a mű utolsó tétele lehetett gyors tempójú Haydn utóbb nem kis büszkeséggel hangsúlyozta, milyen komoly kihívást jelentett számára hét olyan egymást követő lassú darabot írni, amelyek nem válnak fárasztóvá, egyhangúvá. A műsor magasztos hangvétele méltó hangolódás a közeledő Húsvét ünnepére.

A program:
Messiaen: Trois petites liturgies de la présence divine
      Az isteni jelenlét három kis liturgiája
1. Antienne de la conversation intérieure (Modéré)
2. Séquence du verbe, cantique divin (Presque vif avec une grande joie)
3. Psalmodie de l'ubiquité par amour (Modéré - Presque vif - Energique)

Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, Hob. III:50-56
  (03.19: zenekari verzió, 03.20: Keller Quartet)
1. Introduzione - Maestoso ed Adagio
2. Sonata I. - Largo. Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt
   Atyám, bocsáss meg nékik, hisz nem tudják, mit cselekszenek (Lukács 23, 34)
3. Sonata II. - Grave e Cantabile. Hodie mecum eris in Paradiso
   Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban (Lukács 23, 43)
4. Sonata III. - Grave. Mulier, ecce filius tuus - Asszony, íme a fiad (János 19, 26)
5. Sonata IV. - Largo. Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me?
   Istenem, miért hagytál el? (Márk 15, 34; Máté 27, 46)
6. Sonata V. - Adagio. Sitio - Szomjazom (János 19, 28)
7. Sonata VI. - Lento. Consummatum est - Beteljesedett (János 19, 30)
8. Sonata VII. - Largo. In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum
   Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet (Lukács 23, 46)
9. Il terremoto - Földrengés

Közreműködik: Ránki Fülöp (zongora), Bruno Perrault (ondes Martenot), Pro Musica Leánykar (karnagy: Szabó Dénes)
Vezényel: Keller András

Ránki Fülöp, a fiatal zongorista a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke, Jandó Jenő és Lantos István növendéke. Budapesten született, 1995-ben. Már három-négy évesen nagy érdeklődést mutatott a zongorázás iránt, és magától kezdett hallás után játszani. Zongoratanára nyolc éves korától Becht Erika, 2011-től pedig Hambalkó Edittől is vett órákat. Számos növendékhangversenyen lépett fel, és 2005-ben, valamint 2007-ben egy-egy országos zeneiskolai zongoraversenyen korcsoportjában a legmagasabb pontszámmal kapott kiemelt nívó-, illetve I. díjat. Énekelt a Rádió Gyermekkórusában, 2008-ban pedig az országos zeneiskolai szolfézsversenyen korcsoportjának I. díjasa lett, ezen kívül az egész verseny nagydíját is elnyerte. Tanulmányai mellett évek óta koncertezik. Klukon Edittel és Ránki Dezsővel többször játszották Mozart hármasversenyét Keller András, illetve Kocsis Zoltán vezényletével. A Művészetek Palotájában Sosztakovics 2. zongoraversenyét adta elő Keller András irányítása alatt, 2013-ban Martonvásáron Kocsis Zoltánnal Beethoven B-dúr, Portóban Gilbert Vargával Bartók I. zongoraversenyét játszotta.

Bruno Perrault, zenei tanulmányait (zongora, Ondes Martenot) Strasbourgban majd Párizsban végezte. 1998-ban csatlakozott Konzervatórium Zenekarának közép-európai turnéjához (Messiaen: Turangalîla-szimfónia). A koncertezés mellett színházi produkciókban is részt vesz, az olasz „Fanny & Alexander" társulattal öt év alatt száz alkalommal lépett fel. Játszott a London Sinfoniettáva és számos helyen volt közreműködő Honegger Jeanne d'Arc a máglyán című darabjának színpadi és oratórium-előadásaiban. Gyakran ad kamarakoncertet az olasz zongorista Matteo Ramon Arevalos partnereként. Messiaen több művének - Assisi Szent Ferenc, La Fête des Belles Eaux, Trois Petites Liturgies - előadásában vett rész.

A Pro Musica Leánykar a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórusból eltávozott, de továbbra is e közösségben énekelni akaró „öreg diákok" kívánságára alakult 1986-ban. Már ebben az évben első díjat és Nagydíjat nyert Debrecenben, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. Azóta is számos verseny győztese. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert Európa Nagydíj. A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott. A Pro Musica Leánykar repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a gregoriántól napjaink zenéjéig. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet, jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos új mű bemutatása fűződik nevükhöz. A Cantemus kórussal közös előadásban 10 önálló CD lemezük jelent meg, mely a magyar és európai kóruszenéből ad átfogó keresztmetszetet.

A Keller Quartet tagjai - Keller András, Környei Zsófia, Szabó Judit, Gál Zoltán - a hazai zenei szakma legnagyobb professzoraitól tanultak, Kurtág György, Mihály András, Rados Ferenc, Végh Sándor, és Devich Sándor növendékeiként. A vonósnégyes rendszeresen fellép Európa legnagyobb koncerttermeiben (Konzerthaus, Musikverein, Royal Festival Hall, Barbican Centre, Berlin Philharmonic, Théatre du Champs Elysée, La Scala, stb.), és fesztiváljain (Luzern, Montreux, Kuhmn, Salzburg, Lockenhaus, Berlin, Edinburgh, stb.) Nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is rendszeresen turnéznak elsöprő sikerrel, így játszottak már Japánban, Új-Zélandon, az USA-ban és Kanadában is. 1990-ben a Keller Quartet megnyerte a világ két legnagyobb kamarazenei versenyét (Evian, Borciani), 1995-ben Liszt-díjat kaptak. Repertoárjuk J.S.Bachtól Kurtág György műveiig terjed, évente 2-3 ősbemutató tartanak mai szerzők műveiből.

2016. március 19. 19:30
2016. március 20. 19:30
Zeneakadémia

http://www.concertobudapest.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: