2016. március 5., szombat

Kulináris élvezetek az Utazás kiállításon




Az Utazás kiállítás kulináris élvezeteket is nyújt: tájegységek, országok kínálnak kóstolókat, a kolbásztól a halászlén át az édességekig.
De nem maradnak ki a házi különlegességeket készítők sem: a legkülönfélébb
mézek, rétesek, minőségi gyümölcsből készült lekvárköltemények sem minimális cukortartalommal. A muskotályos szilva- és eper lekvárok mellett az egyik még soha nem kóstolt íz a csokis meggylekvár, konyakkal és anélkül. Ezt az igazi ínyencek nem is lekvárként, hanem desszertként fogyasztják - mondja Krusperné Bádonyi Tímea, aki a Tisza-tó közeléből jött saját készítésű lekvárjaival.
Hasonló sorsra jut az egészséglekvár is (az egyik orvos nevezte el így), mely az eper, málna, áfonya, szeder, ribizliből, azaz a sötét apró gyümölcsökből  áll. Ebben alul pépes, felül pedig darabos a gyümölcs. Kóstolgatás közben az is kiderült, hogy a Poroszlói Rétesház (facebookja is van) finomságait, például az igen népszerű betyárbatyut is maga készíti, a Kemencés Udvarház szomszédságában. Nem csinál titkot abból sem, mitől ennyire népszerű a rétese: Rétesmánia című (Csipet Kiadó) frissen megjelent könyvéből bárki megtudhatja.


Bodrog Beáta - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: