2016. március 2., szerda

Ajándékozós közösségi ünneppé válik a Húsvét




A nők és lányok többsége biztos lehet abban, hogy a család férfitagjai meglocsolják, a rokonságot, a baráti kört és a szomszédságot viszont már sokan kihagyják ebből az ünnepi szokásból. És bár barátokkal is szívesen szervezünk programot, továbbra is a család az első ezen a tavaszi ünnepen. A REGIO JÁTÉK kérdőíves kutatásban mérte fel, hogyan ünnepelik a gyermekes családok ma a Húsvétot.

A REGIO JÁTÉK válaszadóinak több mint fele számára fontos, hogy ezen az ünnepen együtt legyen a család. Emellett tízből kilenc gyermekes család megőrzött legalább egy hagyományos húsvéti szokást. A tojásfestés a családok 88%-ánál évente ismétlődő közös elfoglaltság, az apák és fiúk 84%-a meglocsolja a családja nőtagjait. Közel 60%-uk locsolóverset is tanul meg erre az alkalomra. Kevesebben indulnak el locsolkodni a rokonság nőtagjaihoz (60%), és csak minden ötödik fiú vagy férfi öntözi meg a szomszédságban vagy a környéken lakó hölgyeket.

A kutatás eredményei szerint a gyermekes családok 96%-a megajándékozza a környezetében élő gyermekeket Húsvét alkalmából. Az ajándékok toplistáját az édesség és a kisebb játékok vezetik, de pénzt, saját készítésű süteményt vagy nagyobb játékokat is kaphatnak a gyerekek. A felmérésben megkérdezettek döntő többsége (87%) 1000-5000 Ft közötti összeget költ húsvéti ajándékokra, és mindössze 7%-uk szán 8000 Ft-nál többet az ünnepi meglepetésekre.

A játékkereskedelemben ezért a Húsvét nagyon fontos időszakká vált. „Ünneptől függetlenül nagy slágerek a filmekhez, mesefilmekhez köthető és a kreatív, önálló alkotásra ösztönző játékok, mint SES vagy 4M kreatív játékok. Magyarországon a környező országokhoz viszonyítva kiemelten népszerűek a társasjátékok, húsvéti kínálatunkba emiatt is került bele az ünnepi hangulathoz illő Tojásfutam társasjáték - fűzte a kutatás eredményeihez Gyaraki József, a REGIO JÁTÉK alapító ügyvezetője. „Időjárástól függően minden évben Húsvét környékén lendül föl a szabadtéri játékok, a labdák, rollerek, biciklik és a ráülős járművek kereslete. A beltéren és kültéren is használható, a magyar piacon új, puha Csúzlival, a Whacky Shots-szal kapcsolatosan is várható a kereslet meredek emelkedése a jó idő közeledtével" - tette hozzá a szakember.

Az ünnepek alatt a leggyakoribb közös program továbbra is a locsolkodás és a rokonlátogatás (81%). A családok egyötöde Húsvétkor templomba is ellátogat. A gyermekek számára a megkérdezettek majdnem fele szervez programot (játék a lakásban vagy a kertben, piknik, kézműveskedés, közös tojásfestés).

Ha a locsolkodást nem is tudja leváltani más húsvéti szokás vagy program, az kitűnik a válaszokból, hogy sok család életében a baráti kapcsolatok ápolása is fontos szerepet kap.
A többi ünnephez viszonyítva a válaszadók egyharmada számára a Húsvét közepesen fontos, egyharmaduk számára fontos, és egyötödük számára nagyon fontos ünnep. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a Húsvétot a családok szélesebb körben ünnepelik, rokonokkal, barátokkal, és ennek a tavaszi ünnepnek fontos szerepe van a kapcsolataik fenntartásában.


A felmérésről

A nem reprezentatív felmérés online adatfelvétellel, a REGIO JÁTÉK vásárlói körében zajlott 2016. februárjában. Az eredmények több mint 1300 magyarországi lakos válaszain alapulnak.

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: