2016. március 21., hétfő

A Vad Kunság – A Puszta rejtett élete




A Vad Kunság - A Puszta rejtett élete című magyar természetfilm a mozikban. A Magyar Filmhéten az Ismeretterjesztő film kategória fődíját elnyert alkotást március 24-től vetítik a hazai filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, a WWF Magyarország ajánlásával.

Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer a Vad Szigetköz után egy újabb világszínvonalú természetfilmet készített, ezúttal Vad Kunság - A Puszta rejtett élete címmel. Az Alföld gazdag élővilágát a maga "vadságában", epizód-szerű történeteken és látványos felvételeken keresztül bemutató film „főszereplője" a hazánkból évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját felvonultatja a film.

„Első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más: titkos életet él, ahol mindig történik valami. Nagy testű madarak lökdösik-taszigálják egymást, a fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok és mindezt megtapsolja egy bagoly. A legkülönösebb szerzet maga a főszereplő. Az aranysakál régen itt élt, de mivel üldözték, évtizedekre eltűnt. Ez a négylábú ragadozó azonban dacolva a veszéllyel visszatér és családot alapít. A fagyos éjszakában az új falka már együtt üvölti: ez a táj a mi birodalmunk."

Az alkotást a nemrég zárult 2. Magyar Filmhéten a Legjobb ismeretterjesztő film díjával ismerték el,  emellett a XII. Aranyszem Operatőri Fesztiválon is a Természet kategória fődíját nyerte meg. A filmet március 24-től mutatják be országszerte a filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, a WWF Magyarország ajánlásával.
https://www.youtube.com/watch?v=gJDw_Ks2NIM

Budapesten a Corvin, Puskin, Toldi, Művész és Tabán mozikban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, továbbá országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, több mozi esetében kedvezményes jegyárral. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható.
https://www.facebook.com/VadKunsag

A mozivetítések alkalmával egy különleges kísérőfilmet is láthat a közönség, a WWF Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően: Ruska László és Ringeisen Dávid MOME-n készített diplomafilmjét, a Paper World / Papírvilág című animációs rövidfilmet. A világszerte számos animációs fesztiválon díjat nyert Paper World a WWF Magyarország számára készített imagefilm, melyben a mikrovilág szintjén válnak láthatóvá azok az értékek, amelyeket a WWF képvisel.
Néhány éve két végzős, animáció szakos hallgató kereste meg a WWF Magyarországot azzal, hogy a vizsgafilmjüknek a nagy múltú természetvédelmi szervezet imázsfilmjének elkészítését választották. Ringeisen Dávid és Ruska László 2 éve elkészült papírvilága azóta bejárta a virtuális világot és a kőből-vízből-levegőből összerakott élőt is, és nemzetközi díjak sorát gyűjtötte be.

http://pannonia-entertainment.com


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: