2014. december 27., szombat

Szilveszterig „áll a bál" a Fonóban

 Ami belefér - Fonó év vége 2014. december 27 - 31 között. A két ünnep között hagyományosan minifesztivált rendeznek a házban és szabadon válogatunk az év legjobbjaiból. Csík János 50 jubileum, Csemer Boogie, Pátkai Rozina, Palya Bea, Dresch Quartet, Jazz előszilveszter, East Gipsy Band, Barabás Lőrinc, Fonó Folk Szilveszter: Téka, Csángálló és mások a Fonó év végi sorozatában.


Csík János 50 koncert - születésnapi lemezbemutató 2014. dec. 27.
"Úgy élni, mint a fák címmel jelenik meg Csík János születésnapi albuma, amely egyfajta félévszázados lenyomata a Kossuth-díjas művész zenei világának. Nagyon személyes lemez született olyan barátokkal mint Presser Gábor, Dresch Mihály, Pál István "Szalonna", Ferenczi György, a Csík zenekar tagjai, vagy az idős bárzongorista, Németh László. A december 27-ei estén ünnepi lemezbemutató koncert lesz a lemezen szereplő művészek részvételével, születésnapi ünneplés, majd Szalonna és bandája muzsikál táncházat.
Az exkluzív eseményre korlátozott számban adnak el jegyeket.

Csemer Boglárka "Boggie"- Sinha Róbert duó, Szatmári Juli és zenekara, Pátkai Rozina Quartet 2014. dec. 28.
2014 januárjában futótűzként járta be a világot Csemer Boglárka Boggie Parfüm című dala, illetve a hozzá készült videoklip. Alig néhány hét leforgása alatt több mint 25 millió emberhez jutott el a dal, és a dal által közvetített üzenet és Boggie számos meghívást kapott a világ különböző pontjairól. Egy amerikai meghívásának eleget téve állt össze egy - a magyar népzene motívumaiból építkező - műsor Sinha Róbert gitárművész segítségével; amely most a Fonóban is megszólal.
Szatmári Juli magyar és angol nyelvű dalaiban ötvözi a pop, folk és jazz zene elemeit. Nyeső Mari tanítványként a dal az első számára, különböző formációkban régóta lép fel, triójával, Rozsnyói Judittal és Günsberger Ákossal tavaly megnyerték a Hangfoglaló Tehetségkutató Versenyt. Zenekara 2013-ban alakult. 2014 áprilisában nagy sikerrel szerepeltek az MR2 Akusztik színpadán.
Pátkai Rozina, énekesnő Magyarországtól az Egyesült Államokig felhívja magára a figyelmet csodás hangjával, előadásmódjával, személyiségével. Pályáját klasszikus énekkel kezdte az olasz gyökerekkel rendelkező, fiatal magyar énekesnő, aki harmadik éve kápráztatja el rajongóit latin jazz muzsikájával. Számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban.

Palya Bea: Nő, Szeder, Dresch Quartet 2014. dec. 29.
Palya Bea: Nő c. különleges produkciója a Fonó színpadán!
„Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé... és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban."
Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekesnő 2014 májusában jelentette meg Hab a tetején című debütáló albumát zenekarával. Életigenlő, könnyed, de markáns stílusú, akusztikus hangszerelésű, magyar nyelvű dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik. Reggeli dal című szerzeményét több hazai rádió mellett az MR2 Petőfi is játssza, az együttes az MR2 Akusztik műsorán is szerepelt.
"Ha egy messzi galaxisból érkezett lénnyel kellene megértetnem, mit jelent embernek lenni, szavak helyett lejátszanám a Dresch Quartet "Kapu és Kert" című albumát. Azt gondolom, maradna itt, a Földön..." (Gáspár Károly, jazzma.hu)

Jazz előszilveszter - Road Six Sax, East Gipsy Band, Ninagram, a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek koncertje, Barabás Lőrinc 2014. Trió dec. 30.
Az év utolsó előtti napja hagyományosan a jazzé a Fonóban.
Tóth Viktor szaxofon-kvartettje 20 éve aktív csapat. A jazz, a bolgár népzene, a kortárs zene, vagy akár a funk, a pillanatba oldódik s válik stílusokon felüli, egyszerű, a szívnek kedves zenévé.
Az East Gipsy Band muzsikája a bizonyíték, hogy létezik a legendás Django Reinhardt által kitaposott úttól eltérő, de azzal teljesen egyenrangú, újszerű és izgalmas fúziója a roma zenei hagyománynak és a jazznek. A zenekar 2014 nyarán nagyszabású turnét tett Amerikában, többek között a Detroiti Jazzfesztivál és a híres Blue Note jazzklub vendégei voltak és olyan világsztárokkal játszottak több ízben együtt, mint Tim Ries vagy Joshua Redman.
A Ninagram zenekar másfél éve alakult. Horváth Sára Nina, a zenekar alapítója népzenei alapokon nevelkedett, de hamar beszippantotta magába a jazz világa, amikor találkozott Nina Simone művészetével. Ennek hatására saját projektjét is Ninajazz, később Ninagram névre keresztelte.
A Snétberger Zenei Tehetség Központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával - 2011-től évente 60 tehetséges 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására. "Missziónk egy erős, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolát teremteni, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálás révén hozzásegítjük zenei karrierjük elindításához."
Barabás Lőrinc generációjának kiemelkedő zenésze, aki különböző formációival saját stílust, vagy stílusokat teremtett. Nem "ortodox" dzsesszmuzsikus, hanem előszeretettel kalandozik a poposabb hangzások felé. Ezúttal triójával lép fel a Fonóban.

Folk Szilveszter. Muzsikál: Téka, Csángálló 2014. dec. 31.
A Fonós Folk Szilveszteren reggelig mulatunk. Szorozza meg a Fonó idei legjobb táncházait hárommal, adjon hozzá némi aperitivet, pezsgőt és finom vacsorát, fűszerezze meg jó társasággal és ne hagyja ki idén sem! A házigazda zenekar, a népszerű Téka mellett (vonós népzene a Kárpát-medencéből) a Csángálló (moldvai-gyimesi) zenéjére mulathatunk.
A jegyár tartalmaz egy üdvözlő pálinkát és egy éjféli pohár pezsgőt. A menüajánlatok a Fonó honlapján. Jegyek a Fonó honlapján, valamint a jegy.hu oldalon kaphatók, elővételben kedvezőbb áron.

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova utca 3.

www.fono.hu
www.facebook.com/fonobudaizenehaz


 EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: