2014. december 7., vasárnap

kampány indul a halfogyasztás népszerűsítésére

 Hazánkban az éves halfogyasztás egészének 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik: sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Éves halfogyasztásunk a maga 4 kilós mennyiségével elmarad az európai átlagtól, ezért a Halászati Operatív Program (HOP) most induló Kapj rá! kampányában kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni.

„Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre" - mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség  Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Hozzátette: a kampány során konyhatechnológiai fogásokat és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is megismertetnek a fogyasztókkal. „Az idősebb korosztály körében tovább erősítjük a képet, hogy a halfogyasztás hagyományokat követő, közösségépítő, ugyanakkor egészségmegőrző hatású. A fiataloknak pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a halfogyasztás trendi, a reformétkezésbe jól beilleszthető, könnyen elkészíthető és finom" - mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy Magyarországon a belföldi halak közül egyértelműen a ponty a legnépszerűbb, halászlében és rántva, ám érdemes egy kicsit kísérletezni, új fogásokat is kipróbálni. A Kapj rá! program ebben is segítséget nyújt.

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások igazítják el a látogatót a halas ételek világában - azokat is, akik a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka miatt kerülik el a halas fogásokat. „Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat, részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben" - ajánlja Zoltai Anna, élelmiszerbiztonsági szakértő. „Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába, felszíne is friss. Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem színezett jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését is a tenyésztés vagy halászás helyét, és új szabály, hogy ki kell írni azt is, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó" - mondta el Zoltai Anna.

A Kapj rá! kampánynyitó eseményén három olimpiai bajnok, Kammerer Zoltán, Gergely István és Berki Krisztián is beálltak a konyhapultba pontyot sütni Wolf Kati énekesnő és Nacsa Olivér humorista társaságában.
Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, aminek következtében 2007-ben megszületett az Európai Halászati Alap és egy évvel később a magyar Halászati Operatív Program. A program és a magyar diplomácia sikerét jelzi, hogy a 2014-2020-as pénzügyi időszakra Magyarország mintegy 15,5 milliárd forintot használhat fel a haltermelés, a halfeldolgozás, a halastavak természeti értékeinek megőrzése és a természetes vízi halászathoz kapcsolódó intézkedésekre. A magyar halgazdálkodás jelentős múltra tekint vissza, az édesvízi haltermelésnek hazánk a központja a régióban.

Nincsenek megjegyzések: