Nem múlik el hét,
hogy – pro vagy kontra – ne hallanánk a génmódosításról. A
hírek általában elítélően szólnak a növényi biotechnológia
adta új termékekről. Ám tudjuk-e valóban, hogy mitől félünk?
Egyáltalán, jogosak-e a félelmeink? Az Európai Unió sokáig
titkolta a géntechnológiával nemesített vetőmag alkalmazását,
jelenleg egy génkezelt, kukoricamolynak ellenálló kukoricafajta és
egy keményítő-összetételében megváltoztatott burgonya
termesztése engedélyezett. Mindezzel együtt tény, hogy a hazai
állattenyésztésben zömmel import génkezelt szóját használnak
takarmányként, illetve az üzletekben is kaphatók GM szójával
készült élelmiszerek.
„Általános
értelemben minden termesztett növényünk génmódosított: a
növénynemesítő célja, hogy olyan növényeket állítson elő,
amelyeknek átalakított génjeik, javított genetikai képességeik
révén elődeikhez képest többet, jobbat teremnek” - magyarázza
Dudits Dénes akadémikus, genetikus. A nemesítők ezt hagyományosan
keresztezéssel, szelekcióval vagy mutációs nemesítéssel érik
el. Az új és igen hatékony módszer, a rekombináns DNS-technika
révén már izolálhatók és szerkeszthetők az agronómiai
szempontból hasznos gének. Sok esetben a célba vett gén
aktivitásának mértéke változik meg, miáltal a növény új
tulajdonságokra tesz szert. Ha egy növénybe saját génjei
kerülnek vissza, akkor ciszgenikus módosításról beszélünk, ha
más fajból vagy élőlényből származót, akkor transzgenikusról.
„A Szegedi Biológiai Központ és a Gabonakutató Intézet
munkatársai a lucerna egyik, méregtelenítő fehérjét kódoló
génjét építették be a búzába. Azzal, hogy ezt a fehérjét
nagyobb mennyiségben állítja elő, a búzanövény ellenállóbbá
válik az aszállyal, a szárazsággal szemben” - mondja Dudits
professzor. (Ezzel az új búzafajtával jelenleg az Egyesült
Államokban folynak szárazföldi kísérletek.)
A génmódosításnak
több célja is lehet. Ma a legtöbb engedélyezett GM növény ma a
gyomirtó szerekkel vagy a kórokozó rovarokkal szemben ellenállóbb.
Egészségünket óvó génmódosított növényeket is sikerült már
létrehozni: az Egyesült Államokban most egy olyan GM burgonyafajta
áll engedélyeztetés előtt, amelyben olajban sütve az eddiginél
kevesebb daganatkeltő akrilamid képződik. „Nagyon szigorú
ellenőrző vizsgálatoknak vetik alá a GM növényeket, ám eddig
egyetlen engedélyezett fajtáról sem derült ki, hogy árthat az
egészségünknek. Nem az számít, hogy milyen módszerrel állítjuk
elő a génmódosított növényt, hanem az, hogy milyenek az új
fajta tulajdonságai. Magyarországon a gazdák évente négy
milliárd forintot költenek a kukoricabogár elleni kémiai
növényvédelemre. Rezisztens GM növények termesztésével
megtakaríthatnák ezt a rengeteg pénzt, és vegyszerekkel sem
szennyeznék a környezetet” - szögezi le Dudits Dénes.
HKZs – National
Geographic Magazin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése