Soha jobb alkalom nincs arra, hogy kézbe vegyük Jens Piewe könyvét,
mint éppen néhány nappal Szilveszter előtt. Ilyenkor szerezzük be a
kortyolni valót a hajnalig tartó mulatsághoz.
„A bor megvilágítja a lélek rejtett titkait" - mondta Horatius és
bizonyára nincs ember, aki ne tudna valami bölcs vagy közkeletű mondást
idézni a borral kapcsolatban. Ám, hogy a borban mi titkok rejlenek, azt
még a borkedvelők többsége is csak találgatja. Mert, hogy titka van a
biztos, különben nem volna olyan sokféle, eltérő minőségű színű, illatú,
ízű és mindezek ellenére mégis oly vonzó! A bor lényegét legtömörebben
talán a hírneves francia-angol borszakértő és író, André Luis Simon, a
Wine & Food Society elnöke fogalmazta meg: „A bor minden étkezést
egy alkalommá, minden asztalt még elegánsabbá, minden napot
kulturáltabbá tesz."
Ha tehát azt szeretnénk, hogy szilveszteri asztalunk még elegánsabb
legyen, borvásárlás előtt lapozzunk bele Németország egyik legjobb
borászati szakírója, Jens Priewe, „A borokról könnyedén" című
könyvébe. Szerzője szerint ez a könyv azokhoz szól, akik most kezdenek
ismerkedni a borokkal és még nemigen tudják, hogyan kezdjenek hozzá.
Mindazokhoz, akik böngésznének a borok világában és kíváncsiak, hogy mi
mindent lehetne ott felfedezni. Elképzelhető, hogy azok az olvasók is
kedvet kapnak a borok felfedezéséhez, akik eddig közömbösek voltak
iránta. Erénye a könyvnek, hogy írója tudatosan kerülte azt a
szakzsargont, amivel a borkóstolókon és a katalógusokban oly gyakran
találkozhatunk és amelyekből - valljuk be - olykor a felét sem értjük.
Jó
tanár módjára a magyarázatot az alapoknál kezdi. Aki úgy érzi, ezekkel
tisztában van, ezt a rész akár át is ugorhatja. De azért gondoljunk csak
bele: előfordult-e már, hogy álldogáltunk egy üzletben a polc előtt,
csendben tanakodva önmagunkkal, melyik palackot is emeljük le? Ha pedig
már kézbe vettünk egyet, biztos, hogy értünk mindent, amit rajta
olvasunk? Valóban arányban áll egymással az ár és a minőség? Az ötezer
forintos bor biztos, hogy kétszer olyan jó, mint ami csak 2500-ba kerül?
Mitől lesz drága a bor? A szerző elég bátor - és kellően tapasztalt is -
hogy kijelenthesse: „...egy-egy bor ára és minősége mindössze
érintőleges kapcsolatban áll egymással." Ezt még meg is fejeli és
hozzáteszi: „Az alkohol nem feltétlenül a minőséget tükrözi."
Az alkohol! Hát igen, ez az örök téma - mennyit szabad? A tanácsot
mindjárt a könyv elején megkapjuk, imígyen: „Az alkohol nemcsak a májat
teszi próbára, hanem meglehetősen sok kalóriát is tartalmaz. Ha valaki
napi rendszerességgel fogyaszt bort, okosan teszi, ha átalakítja az
étrendjét és kevesebb szilárd táplálékot vesz magához, ha nem szeretne
elhízni." A szerzőnek világos az álláspontja a „hasznos" borfogyasztást
illetően is: „...napi legfeljebb 30 gramm alkohol mértékletesnek,
egészségügyi szempontból ártalmatlannak, sőt jótékony borfogyasztásnak
minősül. Ez azt jelenti, hogy egy 11 %-os borból naponta mindegy 4 decit
ihatnánk meg. Ez a mennyiség valamivel több, mint fél üveg." A 13 %-os
borból viszont már csak valamivel kevesebb, mint fél üveg lehet a napi
adagunk.
Nos ez megnyugtató, a legkardosabb menyecske sem szólhat többé ellene,
ha férjeura e könyvet hívja segítségül a vita eldöntéséhez. Amiből még
jóízű beszélgetés is kikerekedhet, mert a szerző végigvezeti az olvasót a
bor születésének minden fázisán. Ráadásul csöppet sem unalmasan,
leckeszerűen, hanem mindvégig élvezetes olvasmányt kínálva. Végül is egy
városi ember szőlőfürtöt meg levelet látott már, de a növény egyéb
részei, az egyes szőlőfajták fürjeinek alakja mindezidáig rejtve maradt a
többség számára. Pedig micsoda siker lehet társaságban, ha valaki egy
szőlő vagy egy bor nevének hallatán pár helytálló megjegyzést is képes
fűzni hozzá. Van ugyanis húsz fogalom, melyet mindenkinek ismerni kell!
Rövid, de nagyon tartalmas betekintést kapunk abba a munkába, mely a
szőlőtől a borig vezető úton folyik. Ijedtségre itt sincs ok, a szerző
nem kíván üzemmérnököt képezni az olvasóból. Ám azt mindannyian
tapasztaljuk, hogy napjainkra ismét tért hódított a „biogazdálkodás",
divat lett a biobor, meg úgy általában minden, ami „bio". Ezen a ponton
még vitatkozhatunk is a szerzővel, mert a biotermeléssel kapcsolatban a
66. oldalon megkockáztat egy kevéssé védhető állítást. Ezt írja:
„Semmilyen törvény nem szabályozza mindazt, ami a pincében történik."
Alig hihető, hogy az általa is említett 1985-ös ausztriai borbotrány
(98. old.) után ne lenne náluk is komoly szabályozás. Magyarországon és a
világ sok más országában biztosan van!
A bortermelő országokban folyó munkával nagyon is tisztában van. Ezek a
részek fontos fejezetei a könyvnek. Igen alapos ismereteket nyújt a
legfontosabb termelő országokról, Új-Zélandtól egészen Svájcig. Mi
magyarok kissé szomorúan állapíthatjuk meg, ha tárgyilagosak vagyunk,
dicséretnek kell tekintenünk a rólunk szóló címet: „Magyarország
felébredt" Mert sajnos abban is igaza van ..."Egri bikavér és édes
kadarka - Magyarország évtizedekig ezekkel a borokkal szerencséltette a
hazai és külföldi borfogyasztókat. Ez az idő már elmúlt." Kifejezetten
elismeréssel szól néhány borunkról, az olaszrizling, a szürkebarát, a
tokaji aszú, Villány pedig egyenesen az ország legjobb vörösborvidéke.
Nem volna igazi borszakértő az, aki nem ír a pezsgőkről. A borok
szerelmeseinek illik ismerni a világ legfontosabb borait és borvidékeit -
mondja, és fel is sorolja azt a 20 bort, amit ismerni kell. Élükön
természetesen a Dom Pérignon áll. A pezsgőknek természetesen külön
fejezetet is szentel, melyben megismerkedhetünk a Champagne-i módszer
lényegével, de olyan érdekességekkel is, mint például, hogy mi is az a
vincellérpezsgő? A prosecco sem mindig az olcsó gyengébb minőséget
jelzi. Hasznos támpontokat kapunk a poharak erdejében való eligazodáshoz
és egy igen jó táblázatot a fehér- és vörösborok legjobb fogyasztási
hőmérsékletéhez. Ki gondolná, hogy még a bor kitöltésénél is lehet
hibázni. A könyv a borbírálathoz jól használható rövid tanácsadóval
zárul és egy fontos - nagyon igaz - megállapítással: „A bor ízlés dolga -
de az ízlés tanulható."
Jens Priewe
A BOROKRÓL KÖNNYEDÉN
Mérték Kiadó 2014 Budapest
ISBN 978 615 511 367 3
Kinizsi Nyomda Kft. Debrecen
Révay András - EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése