2014. december 11., csütörtök

Nyögdíjasok





Előbb-utóbb mindenki fejében felötlik a gondolat: ideje nyugdíjba vonulni. Mindeközben világjelenség, hogy egyre később mennek nyugdíjba az emberek. A költségeket csökkentendő, mind több ország hajt végre nyugdíjreformot, ennek következtében az állami nyugdíj csökken, a nyugdíjkorhatár pedig kitolódik – olvasható az ENSZ Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) 2013-as jelentésében, amelyben az a megállapítás is szerepel: 2050-re a 34 OECD-ország többségében várhatóan legalább 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A várható élettartam kitolódásával a nyugdíjrendszerek terhei is nőnek. Enyhíti a dolgot, ha emelkedik a nyugdíjkorhatár és nő a magánnyugdíjpénztárak szerepe, „ám ezzel együtt még radikálisabb intézkedésekre lesz szükség” - szögezi le Monica Queisser, az OECD szociálpolitikai részlegének vezetője „Többet kell tennünk annak érdekében, hogy az idősebb korú munkavállalók még tovább akarjanak dolgozni. Ehhez átképzésekre és jobb jobb munkakörülményekre van szükség.”

Az OECD országok közül húszban csökkent az elszegényedett időskorúak aránya, mutat rá az örvendetes tényre a jelentés. Ugyanakkor a 65 év fölötti elszegényedettek között még mindig másfélszer több a nő, mint férfi.

Számos országban az idősebb munkavállalók nyugdíjba vonulásuk elodázásával igyekeznek megőrizni életszínvonalukat. Így nem ritka, hogy hatvanas életéveik végéig, sőt hetvenes éveikben is aktív keresők maradnak.



Judi Hasson – National Geographic 
 

Nincsenek megjegyzések: