2019. május 12., vasárnap

Zenés Állatkerti Esték
.

Júliusban és augusztusban szerda esténként ismét nyáresti koncertekkel várja a zenebarátokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat keretében összesen hét előadásra kerül sor. Az állatkerti zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza, a koncertsorozatot jelenlegi formájában 2002 óta rendezik meg minden esztendőben.


Tizennyolcadik évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték. A hagyományos állatkerti nyáresti koncertsorozat keretében az idei szezonban összesen hét koncertre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az előadások – ahogyan az elmúlt években is – szerdánként lesznek, így július első szerdájától augusztus második szerdájáig minden héten koncerttel várja a közönséget az Állatkert. A koncertsorozat részletes programja az alábbiak szerint alakul:

július 3. (szerda), 20:30 – Miklósa Erika Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával Másképp
            (esőnap július 4-én, csütörtökön);

július 10. (szerda), 20:30 – Kozma Orsi Quartet (vendégművész: Kern András) Woody és a Swing
(esőnap július 11-én, csütörtökön);

július 17. (szerda), 20:30 – Budapest Klezmer Band (vendégművész: Polnauer Flóra) Liedele in Jiddis!
(esőnap július 18-án, csütörtökön);

július 24. (szerda), 20:30 – Szőke Nikoletta és Gájer Bálint Bernstein – The Jazz Side Story
(esőnap július 25-én, csütörtökön);

július 31. (szerda), 20:30 – Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra Miért vidám a kenguru?
(esőnap augusztus 1-én, csütörtökön);

augusztus 7. (szerda), 20:30 – Malek Andi Soulistic (vendégművész: Karácsony János James) Álomkoncert
(esőnap augusztus 8-án, csütörtökön);

augusztus 14. (szerda), 20:30 – Karosi Júlia Egy csipetnyi Broadway – George Gershwin dalaival
(esőnap augusztus 15-én, csütörtökön);

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így kezdés előtt egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az előadások helyszíne valamennyi koncert esetében a Főkapu tér lesz. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál (online: www.jegymester.hu) válthatók 4500 forintos egységáron (a prémium jegyek 5300 forintba kerülnek).

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy János gróf adományaként felállított zenepavilon: a kor szokása szerint akkoriban főként katonazenét játszottak. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként eddig összesen 127 előadásra került sor az Állatkertben.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: