2016. március 15., kedd

Népművészeti kiállítás nyílt a New York-i Magyar Házban




Hatvanhárom magyar kézműves több mint száz alkotását bemutató tárlat nyílt a New York-i Magyar Házban március 12-én a ház éves Adománygyűjtő Gálája alkalmából. A mestermunkák zömében a népi iparművészeti zsűri által minősített kézműves termékek, amelyeket a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) tagjai adományként ajánlottak fel a New York-i intézetnek. 



A Magyar Népi Kézművesség című állandó kiállításon bemutatásra kerülő kézműves alkotások a hagyományos tárgyi világ időtálló esztétikumára, a népművészet korszerűségére irányítják rá a figyelmet. Minden darab magas szakmai felkészültséggel és elmélyült néprajz-történeti ismeretekkel rendelkező egyéni alkotók és alkotói közösségek munkái. A kiállításra többek között több mint 100 hímes tojás érkezett a Tojásdíszítők Egyesületétől, kékfestő dúc és kelme a győri kékfestő mesterektől, és vargyasi festett téka a 14. generációs bútorfestő Sütő Leventétől; a tárlaton bemutatásra kerülő tárgyakat a mesterek adományként ajánlották fel a New-York-i Magyar Ház részére.

A mestermunkák történelmi és néprajzi alapját az az adatbázis adja, amelyet a Smithsonian Folklife Festiválra állították össze a Hagyományok Háza és az MTA Néprajzi Kutatóintézet kutatói. Különösen fontos a most nyílt kiállítás a New-York-i magyar közösségek számára, hiszen a diaszpóra magyar szervezeteinek többnyire nincs intézményes kapcsolódása a hazai kulturális és szellemi élethez; New Yorkban nincs magyar múzeum, a közösségi ház multifunkcionális terei pedig közvetve rengeteg látogató számára teszik elérhetővé a kiállítás anyagát.

Az elmúlt év során a New York-i Magyar Ház egyik legfontosabb célja az volt, hogy együttműködési kapcsolatot alakítson ki magyarországi kulturális intézményekkel, és e kapcsolatok révén is színesítse a kultúrház programkínálatát. Ennek szellemében működött együtt a kiállítás szervezésében a három intézmény: a New York-i Magyar Ház, a NESZ és a Hagyományok Háza.

A Magyar Ház New York legfontosabb magyar közösségi intézménye és az egyetlen magyar közösségi háza. A Ház teljes mértékben önfenntartó, működése szempontjából a legfontosabb esemény az éves Adománygyűjtő Gála, amelyen idén tokaji borászok és a FurmintUSA képviselői, valamint a Magyar Főkonzulátus mesterszakácsa biztosítanak maradandó gasztronómiai élményt a vendégeknek, a Ház adományozóinak.

A Hungary Initiatives Foundation pályázatából megvalósult kiállítást Igyártó Gabriella a NESZ ügyvezető igazgatója és a New Brunswick-i Csűrdöngölő Néptáncegyüttes nyitotta meg. A Gála fővédnöke Dr. Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke.
A kiállítás megtekinthető: 213 E 82nd Street, New York, NY, 10028

A Manhattan-i székhelyű Magyar Ház, lokalitásának köszönhetően is központi szerepet játszik a közösség életében. Itt valósulnak meg a legjelentősebb magyar művészeti és közösségi programok. A Magyar Házat az 1960-as évek elején New York-ban élő amerikai magyar bevándorlók álmodták meg, akik fontosnak tartották, hogy a világ egyik legnagyobb metropoliszában létesüljön egy olyan közösségi intézmény, amely teret biztosít a magyar identitás megéléséhez és megtartásához, a magyar kultúra és anyanyelv ápolásához, továbbá a magyar kulturális, művészeti és tudományos élet értékeinek méltó bemutatásával hidat teremt az anyaországi magyar, az amerikai magyar, és az amerikai társadalom között.
A Magyar Házban jelenleg heti rendszerességgel tartanak foglalkozást 7. számú Erős Gusztáv és a 46. számú Bánfffy Kata cserkészcsapatok. A Széchenyi István Társaság magyar hagyományőrző közösségi összejöveteleket szervez, ezeken túl heti rendszerességel tart néptáncoktatást és baba-mama foglalkozásokat, és évtizedek óta szervez összejöveteleket az alapítók nagy generációja, a Társaskör. A Ház épületében működő Magyar Könyvtár mintegy 6500 darab kölcsönözhető könyvvel várja az érdeklődőket, a Könyvtár Archívuma pedig folyamatosan gyűjti és rendszerezi az észak-amerikai magyarság történetét. 2015-től minden szombat délelőtt az Arany János Magyar Iskola és Óvoda számára biztosít helyszínt a Magyar Ház. Az állandó közösségi programokon kívül rendszeresen szervez ünnepségeket a magyar nemzeti ünnepek alkalmával, valamint magyar vonatkozású kulturális programokat, előadásokat és vásárokat.

http://magyarhaz.org


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: