2015. február 25., szerda

Mit eszünk az idén





Sült szöcske, paradicsomos fagylalt és alga? Azért kevésbé sokkoló, egészséges ételeket is jósol bőven a nemzetközi sajtó a 2015-ös év étkezési trendjeiről. A Falatozz.hu kigyűjtötte, hogy mit mondanak a külföldi lapok az idei gasztronómiai divatokról. Az új jelige a kókuszcukor, a matcha tea, a gluténmentes gabonák és zöldségek, de akadnak vad elképzelések is.
Kedveznek az ételallergiásoknak és cukorbetegeknek
Kara Nielsen
kulináris szakértő - aki már 8 éve tanulmányozza az ételtrendeket - a CBS News-nak foglalta össze a 2015-re vonatkozó jóslatait. Mivel az emberek egy jelentős része diabétesztől vagy más krónikus betegségektől szenved, a fehér cukrot mostanra egyenesen a sátánnak kiáltották ki, és egyre népszerűbbé válnak az alternatív, természetes édesítőszerek. Ilyen alacsony glikémiás indexű cukorfajta például a kókuszcukor, azaz a pálmacukor. Nielsen szerint Japán egyik egészséges csodaszere, a zöld matcha tea is több figyelmet kap majd: kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, viszont tele van antioxidánssal, rosttal és béta-karotinnal. Továbbá egyre divatosabbak lesznek a gluténmentes gabonák, mint a rizs, kukorica, zab, köles, amaránt vagy hajdina. A népesség 2%-a erősen, 40%-a pedig enyhén gluténérzékeny, amely arány már nem elhanyagolható.

Karfiolrizs és zöldségjoghurt?A Daily Mail is a gluténmentes gabonákat vizionálja az idei év egyik slágerének, de a lap szerint olyan bizarr dolgok is népszerűvé válhatnak, mint a nassolható rovarok (popcorn helyett sült sáska, szöcske és kukac jeligére) és a friss alga, elsősorban levesekben és salátákban szervírozva. További feltörekvő népeledel a maláj marha curry, ami legalább biztosan finom is, bár az előző ételek terén is érhetnek minket meglepetések, ha nyitottak vagyunk. A zöldségmánia is tetőződni látszik: reflektorfényt kap a savanyú káposzta, a zeller és a karfiol is, utóbbit rizs változatban is megismerhetjük majd - mint a hagyományos rizs szénhidrátszegény, rostban és vitaminokban gazdag alternatíváját -, ha beválik a jóslat. Megjelennek továbbá a zöldség ízesítésű joghurtok és fagylaltok is. Például Japánban a Haagen-Dazs már paradicsomos és répás-narancsos fagylaltot is piacra dobott, de Rómában kapható gorgonzolás, articsókás, sőt, füstölt lazacos ízben is.
Erjesztés, füstölés és tudatosságA népszerű amerikai szupermarket láncolat, a Hy-Vee is közzétette honlapján, hogy mely ételek piedesztálra emelését várják 2015-ben. Megnő az érdeklődés az erjesztéssel tartósított élelmiszerek iránt (például joghurt, savanyú káposzta, kimchi, kombucha vagy kefír), mivel kiemelt hangsúlyt kap az egészséges emésztés. Ugyanakkor a füstölt termékekre is nagy lesz a kereslet. Kiemelkedő szerepe lesz a helyi szakácsoknak, pékeknek és sörfőzőknek, mivel divatossá válik a lokális termesztés és kereskedelem. Ők is kiemelik a matcha tea és a kókuszcukor felértékelődését, valamint előrevetítik a tudatos étkezést segítő telefonos applikációk térnyerését.

Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: