2014. szeptember 3., szerda

Ybl Miklós ünneplése Fóton folytatódik

A 2014 Ybl Bicentenárium - A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg. A programsorozat szeptember 4-én Fótra, Ybl alkotóéletének egyik kezdő állomására érkezik.  

Az Építő Művész című irodalmi összeállítással kezdődik a programsorozat szeptember 4-én, csütörtökön délután 15 órakor a Károlyi kastély emeleti termeiben (Károlyi István Gyermekközpont, Fót, Vörösmarty tér 2.). A műsorban Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a 200 éve született építészóriás életét és munkásságát elevenítik fel, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek és zenei betétek felhasználásával.
Ezt követően 16 órakor Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára nyitja meg az „Ybl200" című vándorkiállítást. A megnyitón köszöntőt mond Bartos Sándor, Fót  polgármestere  valamint gróf Károlyi László. A vándorkiállítás kurátorai Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője.
A fóti programnapot Csontos Györgyi Ybl Miklós öröksége című dokumentumfilmje zárja.
A programok ingyenesek.

 A kiállítás megtekinthető 2014. szeptember 17-ig, hétköznap 10.00-18.00 óráig.

Nincsenek megjegyzések: