2014. szeptember 5., péntek

Programáradat a Millenárison.

Egész napos programokkal és exkluzív koncerttel várja idén is a látogatókat a Közmédia napja rendezvény. A programsorozatot harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA szeptember 6-án a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, és találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel is. Az eseményt ezúttal is a Szimfonik LIVE zárja.

Nem panaszkodhatnak a választék hiányára a budapestiek ezen a hétvégén. Inkább az lesz a gond - magyaroknak és külföldieknek egyaránt - hogy hová menjenek? Miközben javában zajlik még a Zsidó Nyári Fesztivál, a Népligetben a SzeptEmberFeszt, az Erzsébet téren a Libamáj Fesztivál, a Millenárison pedig a Közmédia napja kínál kellemes szórakozást látogatóiknak. Ez utóbbi három esemény közös jellemzője, hogy a belépés ingyenes és a helyszíneken ingyen élvezhető egy sereg különféle program. Például a Közmédia napja mindjárt egy fantasztikus filmmel indul már egy nappal előbb, szeptember 5-én este. A Szépség és a szörnyeteget láthatja a közönség a Millenáris kivetítőjén 19 órától.

A másnapi folytatás sem ígérkezik rosszabbnak. Hármas célt tűztek maguk elé a szervezők - mondta el dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója. Szeretnénk megmutatni magunkat a közönségnek, találkozni az emberekkel, illetve közösségi élményt nyújtani a tévénézők, rádióhallgatók számára. Szeptember 6-án lesz például ingyenes játszóház, beszélgetni lehet a műsorok készítőivel, a bemondókkal, olimpiai és világbajnok sportolókkal, az érdeklődőket különböző színpadi produkciókkal, játékokkal, az idei focivébén készült fotókból összeállított, rádió- és televízió történeti kiállítással is várják. Be lehet kukkantani a kulisszák mögé az adásvezetés és -lebonyolítás standján, mindenki kipróbálhatja a szinkronizálás mesterségét, megtudhatja, milyen eszközökkel és technikákkal készülnek a közmédia műsorai, sőt maguk is kipróbálhatják őket. Jelen lesz szinte valamennyi szerkesztőség. Újdonság, hogy ott lesznek a Millenáris parkban a televíziós képernyő- és rádiómikrofon engedélyeket kiadó nyelvtanárok a Montágh Testülettől, így ha valakinek kedve van, akár beszédórákat is vehet. Bemutatják kultúrájukat a magyarországi nemzetiségek és - a meghívásnak eleget téve - képviseltetik magukat a közmédia társintézményei, a Magyar Állami Operaház, a Művészetek Palotája, a Budapest Music Center, a Thália Színház, valamint az A38 állóhajó.

Nyitrai Kata, a szórakoztató műsorok főszerkesztőségének vezetője sok érdekességre hívta fel a figyelmet. A Fény utcai piac felőli oldalon infópult fogadja az érkezőket, a Kossuth és a Petőfi Rádió mindvégig élő adással jelentkezik a helyszínről. Az egész nap ingyenes játszóház már 9 órakor megnyílik. A legkisebbek Noé barátai jegyében állatsimogatót élvezhetnek, lesz állatos lufihajtogatás, közlekedésbiztonsági tanpálya a gyerekeknek. Szelfiket készíthetnek hírességekkel az Új Média-standnál, emellett élő Retikül-műsor is lesz Jakupcsek Gabriellával. Gundel Takács Gábor a központi színpadon a Maradj talpon! vetélkedő győzteseivel beszélget és jelentkezni lehet az újrainduló adásba versenyzőnek. Bárki kívánhat az Önök kértéktől, a Rádiókabaréban fellép a friss Karinthy-gyűrűs Szomszédnéni Produkciós Iroda, a Bagi-Nacsa duó, és táncházat, a felnőtteknek pedig misebor kóstolást is tartanak. A Millenáris park B épületében rendezik a tévémaci-kiállítást, lesz jelmezes fotózásra lehetőség, az M3 tévécsatornát Juhász Előd, Dévényi Tibor és Rózsa György képviseli.

A Közmédia napja idén is a nagyszabású Szimfonik LIVE koncerttel zárul: a közeli parkolóban felállított színpadon 19 órától 21 óra 30 percig tizenhat magyar énekes lép színpadra, akik párban, egymás dalait fogják előadni, emellett egy-egy régi magyar slágert közösen mutatnak be szimfonikus kísérettel. Ezúttal kizárólag magyar nyelvű dalok hangzanak el a népszerű hazai énekesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában, a Millenáris Park közvetlen szomszédságában. A koncertet rögzítik és egy későbbi időpontban látható lesz valamelyik TV-csatornán, illetve meghallgatható a Petőfi Rádióban.

Az MR Szimfonikusok mintegy ötventagú zenekarát Balog Sándor vezényli és a hangszerelés munkájának nagyobb része is rá hárult. Csakúgy, mint eddig, idén is az igényesség az egyetlen szempont a Szimfonik LIVE produkcióban - hangsúlyozta, és ebben a zenekar tagjai mellett a többi együttes közreműködői is partnerek. A szimfonikusok tapasztalt muzsikusai egy emberként segítik a fiatal, kezdő művészeket. Az együttműködés egyik kényes pontja a nagyzenekari hangszerelés. Amikor megkapjuk a dalokat, van olyan, ahol egy pillanat alatt rá lehet érezni, milyen „szimfonikus színek" kellenek hozzá. De vannak olyanok is, melyeket ötször-hatszor, van mikor tízszer is meg kell hallgatni, míg megjelenik a hozzá legjobban illő, hangzó háttér - ismerte el a karmester.

Hamada Kata, a közmédia zenei együttesek vezetője arról beszélt, hogy a produkció augusztusban nagy sikerrel szerepelt a határon túl is, Kolozsváron. A közönség eleinte kicsit bizalmatlan volt, alig tízen-húszan lézengtek a színpad előtt, de azután igen gyorsan tele lett a város főtere. A szimfonikus zenekarban nagyon képzett zenészek játszanak, de nekik is kihívás a két stílus összehangolása. Ez egy kirándulás számukra, aminek nagy örömmel tesznek eleget. Másnap a Kolozsvári Magyar Operában Vásáry Tamással adtak hangversenyt és nehéz volna eldönteni, melyiket fogadta nagyobb elismeréssel a közönség. Tény, hogy a fiatalok többségét a koncertterembe szinte lehetetlen becsábítani. Most a Millenárison viszont találkoznak egy ilyen zenekarral, és ha csak néhányan kapnak kedvet, hogy eredeti stílusukban is meghallgassák őket, akkor ez máris nagy nyereség!

A Közmédia napjának részletes programja az mtva.hu-n olvasható.

Forrás:  Révay András - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: