2014. szeptember 28., vasárnap

A nemek harca a konyhában

Meglepő eredményekkel szolgál egy, friss hazai online felmérés, mely a magyar nők és férfiak konyhában nyújtott teljesítményéről alkotott képet vizsgálta. A nem reprezentatív kutatásból kiderül: bár még mindig a nők töltenek több időt főzéssel, a gyengébb nem tagjai egyöntetűen elismerik, férfitársaik bátrabban nyúlnak a fakanálhoz és izgalmasabb, kreatívabb ételeket tálalnak fel. A magyar férfiak pedig, bár tisztában vannak azzal, hogy a nők több időt töltenek a konyhában, véleményük szerint a hölgyek inkább a hagyományos étkek elkészítésében jeleskednek.
A kutatásból kiderül a magyar nők mintegy 40 %-a 2-3 órát tölt főzéssel egy átlagos hétköznapon, csupán 15 %-uk tölt 3 óránál többet, és csupán 9 %-uk vallja, be, hogy egyáltalán nem veszi kézbe a fakanalat a munkával töltött napokon.
A férfiak válaszait vizsgálva az látszik, hogy több mint 73 %-uk egyáltalán nem főz hétköznap, mindössze 12 % tölt néhány órát hétköznapokon a konyhában.
Mindkét nemről megállapítható, hogy több időt szánnak a hétvégi menü elkészítésére, hiszen a nők 46 %-a, a férfiak 21 %-a akár 3-4 órát is főzéssel tölt egy átlagos hétvégi napon.
A megkérdezett nők és férfiak több mint 84 %-a egyetért azzal, hogy a magyar férfiak átlagosan kevesebb időt töltenek a konyhában, mint a nők.
Azzal az állítással, hogy a főzni szerető magyar férfiak inkább hajlamosak az új ízek, ételek kipróbálására, mint a nők, a férfiak 76, a nők 63 százaléka ért egyet.
A felmérésből az is kiderül, hogy a hazánkat is elért gasztróforradalom abban is érezteti hatását, hogy mind a férfiak, mind nők egyre inkább a gasztróbloggerek, sztárszakácsok receptjei inspirálják, egyre kevesebben követik a családi receptjeiket vagy a klasszikus szakácskönyvek leírásait. A magyar nők és férfiak szinte egyenlő arányban választják a női gasztróbloggerek (például Mautner Zsófi, Fűszeres Eszter, Havas Dóra) és a férfi sztárséfek (például Széll Tamás, Segal Viktor, Bíró Lajos) receptjeit. Ez különösképp igaz a fiatalabb 40 év alatti, budapesti férfiakra és nőkre. 

Nincsenek megjegyzések: