2014. augusztus 1., péntek

XXIV. Csángó Fesztivál Jászberény
2014. augusztus 5-én kezdődik Jászberényben és augusztus 10-éig tart a XXIV. Csángó Fesztivál. Közel 50 program, 1000 közreműködő, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 15 hagyományőrző együttes Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről.

Minden nép számára fontos, hogy megismerje saját értékeit, de emellett nem feledkezhetünk meg a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról sem. Ez a szemlélet, hívta életre a Csángó Fesztivált, amely idén immár 24. alkalommal várja a látogatókat Jászberényben. A rendezvény bemutatja a különböző országok kisebbségeinek szokásait, s így még többen megismerhetik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket. Így talán van remény, hogy kisebbségi létükben is megőrizzék egyedi csángó magyar kultúrájukat.

Tervezett külföldi együttesek:
Görögország, Törökország, Lengyelország, Szerbia, Grúzia
Gyimesi csángók: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Setétpataka, Csinód
Moldvai csángók: Somoska, Klézse, Pusztina, Lészped, Hodorog András, Legedi István
Erdélyi, felvidéki, magyarországi hagyományőrzők:
Györgyfalva, Szucság, Türe, Magyarpalatka, Ördöngősfüzes, Budatelke, Vesszős, Sülye, Vajdaszentivány, Magyarbőd, Nagyecsed, Bag, Elek.

A rendezvényt a Sebő együttes Hatvanhat c. műsora nyitja meg augusztus 5-én, de fellép majd Lajkó Félix (augusztus 6.) és Palya Bea is (augusztus 7. - csütörtök - 20.00). A 6 napos fesztiválon szerepel a BaHorKa feat Fanfara Complexa, a MagyarVista zenekar, Cimbaliband, Pál István „Szalonna" és bandája, és itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztesei, valamint a rendezvény fő szervezője, a Jászság Népi Együttes is. 
A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek táncházak, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat (lásd csatolva). A rendezvény érdekessége, hogy augusztus 9-én, szombaton itt rendezik meg a VIII. MAGYAR - MAGYAR Konferenciát, melynek témája a hagyomány továbbélése.

Rendező: Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes
A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc - és Zenésztábort, és 1991 óta főrendezője a Csángó Fesztiválnak.
Fesztiváligazgató, rendezők, szervezők: a szervezésben kiváló táncosok vesznek részt, akik számos szólótáncos díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkeznek.
Az 1971-ben alakult Jászság Népi Együttes a hazai amatőr néptánc-mozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője. Első igazi sikerüket 1977-ben érték el az országos televíziós KI MIT TUD verseny megnyerésével. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes" címet és a „Bartók díjat". 2012-ben Fölszállott a páva televíziós vetélkedő győztesei néptánc kategóriában, idén 2013-ban megkapták a Csokonai Vitéz Mihály közösségi állami kitüntetést

A magyar néptánc mozgalom legkiemelkedőbb együttesei közé tartozó Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét.  Így jutottak ki először 1990-ben az együttes táncosai Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak 1 autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc - és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. A kilencvenes évek elején a jászberényi Csángó Fesztivál volt az első kapu Magyarországon, amely nyitott a környező országok kisebbségi kultúrája felé. Jászberény Város Önkormányzata a kezdetektől támogatja a rendezvényt.

2014. augusztus 5 - 10.
XXIV. Csángó Fesztivál
Jászberény

www.csangofesztival.hu
www.facebook.com/CsangoFesztivalJaszbereny
www.youtube.com/csangofesztival

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: