2014. augusztus 24., vasárnap

Száz éves a magyar animáció




Születésnapi tematikus animációs filmvetítések a mozivásznon és a televízió képernyőjén. A kiemelt kulturális jelentőségű magyar animáció 100. születésnapjáról emlékeznek meg 2014. augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a televízió képernyőjén, az M2-es csatornán.

A centenáriumát ünneplő magyar animáció nemzetközi színtéren is három versenyfilmmel és kétszázötvenkét alkotással képviselteti magát augusztus 21-25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyar animáció 100. születésnapjára emlékezve augusztus 25-31. között egész hetes szakmai rendezvény várja az érdeklődőket. A magyar animációs filmekről, mint a kultúránk elvitathatatlan értékeiről szólva kiemelte: „Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a jelentőségéhez mérten ünnepeljük a magyar animációt. A hazai rajzfilmek és animációs alkotások ugyanis a nemzeti kultúránk emblematikus alkotásai, amelyek a múlt és jövő generációit kötik össze."

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy Japán és Magyarország között élénk és gyümölcsöző kulturális kapcsolat áll fent, elsősorban a zene, ezen belül a komolyzenei oktatás területén. Az esemény kiváló alkalmat ad arra, hogy a több tízezer résztvevő találkozzon a magyar kreativitással, tudással, avval a kreativitással, amelynek az egyik fellegvára ma Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, többek között a beválogatott 3 versenyfilm is MOME-s diákok diplomamunkái. Az államtitkár hozzátette, hogy a fesztiválon való megjelenés támogatásával a kulturális diplomácia célja a japán-magyar művészeti egyetemek közötti kapcsolatok erősítése is.

Varsányi Ferenc egyetemi tanár, a Fecsegő tipegők Emmy-díjas rendezője pozitív kezdeményezésnek tartja, hogy a Médiatanács az animációs szakmát nem csak pályázatokkal segíti, hanem katalizátorként hangsúlyt helyez arra, hogy a magyar alkotókat itthon is jobban megismerjék. Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az M2 televízió műsorán kiemelt filmvetítések szerepelnek.

A sajtótájékoztatón Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója ismertette, hogy egy bő válogatást adnak a kint szereplő filmekből, így 113 rajzfilm lesz látható a moziban augusztus 25. és 31. között. A 16 blokk közül az egyiket japán animációs filmek teszik ki, amelyek a Kecskemétfilm közreműködésével a japán alkotók felajánlásával ingyenesen nézhetők, az NMHH támogatásával pedig a 15 blokkban látható filmekre, féláron lehet majd jegyeket vásárolni.
(A vetítéseket kedvezményes árú, 600 Ft-os jeggyel látogathatják a nézők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatása eredményeképpen.)

A részletes programot az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján olvashatják.
www.urania-nf.hu
A 15. Hirosimai Animációs Filmfesztivál hivatalos weboldalán megtekinthető a részletes program.
http://hiroanim.org/pdf/2014/bulletin2014_02.pdf

A kiforrott és szellemes technikai megoldások méltán teszik világhírűvé a magyar animációt, amelynek köszönhetően hazánk augusztus 21-25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége. A nemzetközi biennálé programjában kiemelt helyet kapnak a magyar animációs filmgyártás jelentős alkotásai, rövid és egész estés animációs filmek, televízióreklámok, televízióműsorok és videoklipek kerülnek majd a vászonra a kezdetektől egészen napjainkig. A delegáció augusztus 26-án tér vissza, majd élményeiket és tapasztalataikat az Urániában szervezendő beszélgetések során is megosztják az érdeklődőkkel.
A fesztivál egyben az új alkotások szemléje és versenye is. Magyarország 3 alkotással is képviselteti magát, mindhárom pályamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készült diplomafilm. Bucsi Réka Symphony No.42 (2013, 09'34″) című filmjét augusztus 21-én, Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág (2013, 02'39″), valamint Gelley Bálint Otthon című alkotását augusztus 23-án vetítették. A három verseny filmet a hazai animációs filmhéten is megtekinthetik az érdeklődők.
A japán-magyar találkozó célja, hogy a szakemberek képet alkothassanak arról, hogyan vált nemzetközileg sikeres művészeti ággá a magyar animáció, és tájékozódhassanak a filmes befektetési lehetőségekről. A kulturális partnerségnek köszönhetően mind a japán, mind a magyar fél számára várhatóan előnyös megállapodások születnek.

Az M2-es csatorna részletes programja:
2014. augusztus 25., hétfő:
19:47 - Hát (m)ilyenek a macskák (Korhatár nélküli)
19:54 - Bab Berci köve (Korhatár nélküli)
2014. augusztus 26., kedd:
19:45 - Hoppi mesék – Hoppi és a varázsbot (Korhatár nélküli)
19:53 - Kortárs gyerekversek és dalok - Lackfi János: Parabola (Korhatár nélküli)
19:55 - Bogyó és Babóca 4/1. rész (5’ Korhatár nélküli)
20:01 - Kortárs gyerekversek és dalok – Kiss Judit Ágnes: Kék őzek 
2014. augusztus 27., szerda:
19:46 -  Berti, a rózsaszín barika (Korhatár nélküli)
19:58 - Bogyó és Babóca 4/2. rész (Korhatár nélküli)
2014. augusztus 28., csütörtök:
19:47 - Berti és a terelőkutya (10’0” Korhatár nélküli)
19:58 -  Bogyó és Babóca 4/3. rész (5’ Korhatár nélküli)
2014. augusztus 29., péntek:
19:43 - A Négyszögletű Kerek Erdő - Maminti, a kicsi zöld tündér (Korhatár nélküli)
19:51 - Kortárs gyerekversek és dalok – Miklya Zsolt: Karima-álom (Korhatár nélküli)
19:54 - Bogyó és Babóca 4/4. rész (Korhatár nélküli)
20:00 - Kortárs gyerekversek és dalok – Tóth Krisztina: Nagy mara (Korhatár nélküli)
2014. augusztus 30., szombat:
16:35 - Cigánymesék: A cigányasszony meg az ördög (6 éven aluliaknak nem ajánlott)
16:44 - Egy komisz kölyök naplója – A szökés (6 éven aluliaknak nem ajánlott)
19:27 - Hófehér (12 éven aluliaknak nem ajánlott)
2014. augusztus 31., vasárnap:
13:46 - Három nagymamám volt (12 éven aluliaknak nem ajánlott)
19:39 - Vili, a veréb (6 éven aluliaknak nem ajánlott)

www.nmhh.hu
www.mediatanacs.hu
http://mediatanacs.blog.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: