2014. augusztus 28., csütörtök

Megújul szabadkai zsinagóga




Maglai: A szabadkai zsinagóga 2016-ra teljesen megújul




„Azt hiszem, nem sokan hittek abban, mikor tavasszal bejelentettem, hogy a nyár végére a nyugati szárny is teljesen mértékben fel lesz újítva”- nyilatkozta  Maglai Jenő, Szabadka város polgármestere a sajtó képviselőinek, miután megtekintette a zsinagóga nyugati homlokzatán elvégzett munkálatokat.
A polgármester megköszönte a kivitelezőknek a magas színvonalú munkát, majd köszönetet mondott a pénzügyi támogatásért többek közt a köztársasági művelődési ninisztériumnak, a tartományi művelődésügyi titkárságnak, valamint a helyi önkormányzatnak. Az elvégzett beruházás mintegy 19 millió dinár értékű.
„Jövő héten valószínűleg már kiírják a közbeszerzési pályázatot a déli homlokzat felújítására, erre 17,5 millió dinár áll rendelkezésre.” – mondta a polgármester. A 2015. évi költségvetésben az északi szárny felújítására is igyekeznek eszközöket elkülöníteni. Kiemelte, hogy az elkövetkező egy-másfél évben szeretnék befejezni a munkálatokat, hogy 2016-ra a zsinagóga ismét teljes szépségében ragyogjon.
A belső tér tervdokumentációjának elkészítésére is kiírták már a közbeszerzési pályázatot, ez napokon belül le fog zárulni. A belső felújításokat a magyar kormány is támogatja mintegy 300 ezer euróval.
Maglai beszélt továbbá arról is, hogy hamarosan rendezik a Zsidó Hitközséggel a használattal kapcsolatos részleteket, hiszen míg az épület a város tulajdonában van, addig a telek a szabadkai Zsidó Hitközség tulajdona. Amint a felújítás befejeződik, az istentisztelet mellett az épület a zsidók történetével kapcsolatos kiállításoknak valamint kisebb koncerteknek is helyet ad majd.
Az év végéig pedig szeretnék elkészíttetni a zsinagóga előtti park felújításával kapcsolatos tervdokumentációt is.

Forrás: VajdaságMA

Nincsenek megjegyzések: