2014. augusztus 13., szerda

XXI. Summerfest - Százhalombattán




2014. augusztus 14-én 19 órakor a nyitóceremóniával ünnepélyesen is kezdetét veszi Százhalombattán, új helyszínen a csodálatos Nívó Díjas Szent István téren a nyár legnagyobb népművészeti, kulturális eseménye, 21 ország részvételével a Summerfest.

Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

A Summerfest célkitűzése, - többek között - hogy bemutassa az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemeket. 2014-ben a hortobágyi csergetés, mendei templomdíszítés, kalocsai pingálás, karcagi birkapörkölt főzés és solymászat mint UNESCO jegyzéken szereplő örökség mutatkozik be. A felsoroltak a fesztivál díszvendégei.

Hortobágyi csergetés
2014. augusztus 14. 17:00-18:00, a táncos felvonulás kiemelt szereplői.
A csergetés a csikósok tudománya, a szíjból készített karikás ostorral történő csattintást jelenti. Erős kart és laza csuklót követel az a bizonyos apró bólintó mozdulat, amely az ostor folyamatos forgatása közben a csikós előtt egy pillanatra bekunkorodva szólaltatja meg a sudarat, és ezt követően azonnal visszatér a körívre. A legnagyobb számban a hortobágyi pásztorok „művészei" készítenek karikás ostorokat, ami érthető, hiszen az „Isten homloka" az élő pásztorság kiemelkedő otthona hazánkban.

Mendei templomdíszítés és kézműves tevékenység
2014. augusztus 18-20. Szent István templom
Látogatási időpontok a templomdíszítő asszonyok részletes magyarázatával:
- augusztus 18. 15:00, 16:00, 17:00
- augusztus 19. 15:00, 16:00, 17:00
- augusztus 20. 15:00, 16:00, 17:00
A templomdíszítés szokása Mendén pünkösd ünnepéhez tartozó, egyházi keretek között zajló tavaszköszöntő szokás. A három napos ünnepi időszakhoz kapcsolódó hagyomány elsősorban a helyi, szlovák eredetű evangélikus közösség tagjait érinti, de a mendei katolikusok és a környező települések evangélikusai is gyakori résztvevői az eseménynek. A templomi májfaállítás szokásában a gyülekezet tagjai nemek és korcsoportok szerinti munkamegosztásban vesznek részt. A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése, és a fák kendőkkel történő díszítése.

Magyar solymászat bemutató
2014. augusztus 18-20. 11:00-19:00, Damjanich út
A magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmünkön. A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll.
Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása.

Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, pingálás, porcelánfestés
2014. augusztus 18-19. 16:00-19:00, augusztus 20. 10:00-18:00
A Mezőföldi falu a városban program részeként látható a népviseletbe öltözött asszonyok pingálása.

A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya
2014. augusztus 20.
A Summerfest sokadalomban a társaság szabadtéren látványos körülmények között főzi a birkapörköltet, amely megkóstolható.
A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, a táplálkozásában a juhhús nagyon fontos helyet foglalt el. Még a 18. században is hatalmas nyájak beretválták a nagykunsági városok határát.
A kunsági birkapörkölt ízvilága teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

http://summerfestbatta.hu/

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: