2014. augusztus 11., hétfő

Népművészet Ifjú Mestere pályázat kiállítása





A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében 2014. augusztus 15-étől tekinthető meg a Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2014. évi kiállítása. Emellett két tárlat a Múzeumban még szeptember végéig látogatható.

Ifjú mesterek remekei - A Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2014. évi kiállítása.
A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére, a kultúráért felelős miniszter az emberi erőforrások minisztere által nyújtható elismerés. Az Ifjú mesterek remei kiállításon a zsűri által javasolt pályamunkák kerülnek bemutatásra. A díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítóterme
Budapest, 1011 Szilágyi Dezső tér 6.
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között
A kiállítás 2014. szeptember 16-áig tekinthető meg.
A fák titkos szíve - Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában
A III. Országos Faműves Pályázatot és Konferenciát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Gébárti Kézművesek Háza hirdette meg „Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában" címmel, a Nemzeti Kulturális Alap, Zalaegerszeg városa valamint a Hagyományok Háza támogatásával. Célja a magyar népi kézművesség faműves hagyományainak bemutatása, továbbéltetése, a szakterület problémáinak megvitatása, pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, faművességgel foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára. Az idei találkozón a Kárpát-medencei sírjelek témáját járták körbe a szakemberek.
A fával dolgozó mesterek egyik legnagyobb megmérettetése, továbbképzése ez a pályázattal egybekötött kiállítás, amit most a zalaegerszegi bemutatót követően a főváros közönsége is megtekinthet. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkeztek munkák. A kiállításba érkeztek olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Budapest 1011 Fő utca 6.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között
A kiállítás 2014. szeptember 27-éig tekinthető meg.
Az agyagtól s műalkotásig - Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása
Molnár Imre, Ferenczy Noémi díjas bőrműves, iparművész gyűjteményes kiállítását láthatja a nagyközönség. A Magyar Művészeti Akadémia tagjelöltje évtizedeken keresztül fejlesztette látás- és gondolkodásmódját az egyik legtermészetesebb anyagból, a bőrből készült használati és dísztárgyak, műalkotások elkészítésével. Munkái számtalan díjat nyertek, és megtalálhatók világszerte: Angliában, Franciaországban, Svédországban, Svájcban, Horvátországban, Hollandiában, a Vatikánban, Magyarországon, Pannonhalmán, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Parlamentben, számos közintézményben, illetve magántulajdonban. 1942-ben született Budapesten, a hetvenes évek elejétől aktív kiállító, számtalan önálló kiállításon mutatta be bőrből készült alkotásait. 1973-ban elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1992-ben a Fidem pályázat nívódíját. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja.
„Molnár Imrét a művelődéstörténet mítoszai, és ezen belül az ősi kultúrák jelképeinek konkrét és szimbolikus üzenetei foglalkoztatják. Molnár Imre kimagaslóan képviseli a bőrműves iparművészek közül azt a mértéktartó, korszerű és összetéveszthetetlenül egyéni stílust, amely művésztársai közötti töretlen népszerűségével párosulva művészeti értelemben véve: hungaricum." (N. Dvorszky Hedvig művészettörténész)
Ez a kiállítás fényes bizonyítéka annak, hogy a bőr, e nehezen megóvható szerves anyag is alkalmas tárgyi környezetünk megújítására, feldíszítésére.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Budapest 1011 Fő utca 6.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10 és 18 óra között
A kiállítás 2014. szeptember 27-éig tekinthető meg.
www.hagyomanyokhaza.hu

Nincsenek megjegyzések: