2014. március 16., vasárnap

Versünnep Vers- és Prózamondó Fesztivál 2014
A Versünnep Alapítvány, és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdeti a VERSÜNNEP 2014 Vers- és prózamondó fesztivált, a "2014 a Család Európai Éve" és az I. világháború kitörésének 100. évfordulójának jegyében két kategóriában: 1. Színművészek és előadóművészek, 2. Színművészeti Egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói részére. 

Versünnep 2014

 

2005 évtől, József Attila születésének 100. évfordulója kapcsán született meg a nemzetközi rendezvénysorozat gondolata. Ezt követően négy alkalommal került megrendezésre a versmondó verseny, amely eddig csak a színművészek, az előadóművészek és a szakirányú egyetemek hallgatóinak adott lehetőséget a magyar líra kincseinek népszerűsítésére határainkon belül és kívül egyaránt. Minden alkalommal az aktuális év irodalmilag kiemelt évfordulójához kötik a kiírást.

2014-ben ötödik alkalommal kívánják megrendezni a Versünnepet, ezúttal a Bánffy György Kulturális Szalonnal együttműködésben. Bánffy György a Versünnep események emblematikus személyisége volt, úgyis, mint versenyző, és úgy is, mint a zsűri elnöke.
A Versünnephez csatlakozhat minden iskola és civil közösség, amely vállalja, hogy saját közegében vers- és prózamondó versenyt rendez a meghirdetett tematikának megfelelően (a családhoz kötődő versek, az I. világháborúhoz köthető versek vagy kortárs költők versei). A regisztráció nem áll másból, mint a jelentkezés tényét, a jelentkező szervezet adataival és a verseny várható időpontjával, helyszínével el kell küldeni a szalon@banffyszalon.hu vagy a versunnep@gmail.com címre. Mi ez alapján felvesszük a kapcsolatot a jelentkező szervezettel, és a részletek egyeztetése után, delegált kollégánk révén részt veszünk a verseny zsűrijében, valamint szakmai segítséget nyújtunk. További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.

Részletes kiírás:

A versenyre három művel lehet nevezni, amely lehet vers, próza, publicisztika.
A nevezett művek közül:
egy, az I. világháború témájához kapcsolódó mű,
egy, a család témájához kapcsolódó vers, próza.
egy kortárs magyar költő , író verse ill. prózai műve.

A nevezett művek egyenként nem haladhatják meg az öt perc mondási időt. A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!
Az első kategóriába azok jelentkezését várjuk, akik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek. (A nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát.)
A második kategóriába minden hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatója, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatója beadhatja jelentkezését. A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.
A jelentkezés 2014. február 28-ig folyamatos, határidő nincs!
A jelentkezéseket az alábbi címre várják:
VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY
1281. Budapest
Pf. 57.

Az elődöntőkre 2013. október, november, hónapok folyamán kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.
A középdöntőt 2014. február és március folyamán tarják különböző hazai és határon túli színházakban, a döntőt 2014. április 11-én rendezzük a Nemzeti Színházban.
DÍJAK
A fődíj a zsűri szavazatai alapján az 1. kategóriában: 1 Millió forint, valamint Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész Szent György zománcozott bronz kisplasztikája
A fődíj a zsűri szavazatai alapján a 2. kategóriában: 500 ezer forint
Továbbá több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül kategóriánként odaítélésre.

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE
A fesztivál hivatalos programjához kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola, vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja, egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően. A Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon biztosítja egy szakember delegálását az adott zsűribe. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén.
Ehhez szintén szükséges a nevezés elküldése a szalon@banffyszalon.hu e-mail címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni. További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartják szervezők

A Versünnep Alapítvány, és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdeti a VERSÜNNEP 2014 Vers- és prózamondó fesztivált,a „2014 a Család Európai Éve” jegyében, valamint az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára két kategóriában:
Színművészek és előadóművészek,
Színművészeti Egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói részére.

2005 évtől, József Attila születésének 100. évfordulója kapcsán született meg a nemzetközi rendezvénysorozat gondolata. Ezt követően négy alkalommal került megrendezésre a versmondó verseny, amely a színművészek, az előadóművészek és a szakirányú egyetemek hallgatóinak ad lehetőséget a magyar líra kincseinek népszerűsítésére határainkon belül és kívül egyaránt. A lebonyolítás formája több fordulós válogató, amelynek végén egy nagyszabású döntőben kerülnek díjazásra legszínvonalasabban teljesítők. Minden alkalommal az adott év irodalmilag kiemelt évfordulójához kötjük a kiírást. A Versünnep döntője a Költészet Napján, vagy ahhoz közeli napon történik. A verseny fordulóit mindig médianyilvánosság kíséri, a döntőt élőben közvetíttette a Duna Televízió és a Magyar Rádió, valamint a Katolikus Rádió. A döntő a Veszprémi Petőfi Színházban volt.

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Versünnep Fesztivál meghirdetésére 2013. május 12-én, a Thália Színházban került sor. Ez a dátum egyben évfordulója is a Bánffy György Kulturális Szalon létrejöttének. Egy nagyszabású gálaműsort szerkesztettünk, ahová a társművészeteket is meghívtuk, és a középpontba a verset állítottuk.
A nevezési határidő azóta letelt, több, mint ötven művész jelezte részvételi szándékát a határainkon belülről és kívülről egyaránt. A civil közösségektől meglepően nagy számban érkeznek folyamatosan a csatlakozási szándékot jelző levelek. Most már átléptük az általunk gondolt maximális határt, és a jelentkezések száma továbbra sem csökken. Bizton állíthatjuk, mozgalom alakult a magyar nyelv és kultúra, a versmondás népszerűsítése ügye mellett.
Professzionális kategóriában a versenyre három művel lehet nevezni, amely lehet vers, próza, publicisztika. A nevezett művek közül:
  • egy, az I. világháború témájához kapcsolódó mű,
  • egy, a család témájához kapcsolódó vers, próza.
  • egy kortárs magyar költő , író verse ill. prózai műve.
A Versünnep fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter
Szakmai fővédnök: Csoóri Sándor költő, író

Védnökök:
Magyar Művészeti Akadémia – Fekete György elnök
Magyar Írószövetség – Szentmártoni János elnök
Nemzeti Színház – Vidnyánszky Attila vezérigazgató

Zsűri elnök: Császár Angela
Zsűri tagjai: Blaskó Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Mezey Katalin, Vidnyánszky Attila, Rubold Ödön, Oberfrank Pál, Oláh János, Dráfi Mátyás, Kovács Frigyes
Elődöntők:
  • 2014. március 10. Békéscsaba, Jókai Színház
  • 2014. március 24. Veszprém, Petőfi Színház
  • 2014. március 31. Szabadka, Népkör
Döntő: 2014. április 11. Budapest, Nemzeti Színház
DÍJAK
A fődíj a zsűri szavazatai alapján az 1. kategóriában: 1 Millió forint, valamint Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész Szent György zománcozott bronz kisplasztikája
A fődíj a zsűri szavazatai alapján a 2. kategóriában: 500 ezer forint
Továbbá több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül kategóriánként odaítélésre.

Versünnep Fesztivál civil közösségek részére
A fesztivál hivatalos programjához kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola, vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja, egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően. A Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon biztosítja egy szakember delegálását az adott zsűribe. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén. Továbbá seregszemlét rendezünk a győztesek részvételével a budapesti Játékszínben. A versenyek nyertesi részére együttműködő partnereink által felajánlott színházjegyeket, könyvjutalmakat és egyéb ajándéktárgyakat biztosítottunk. Ezzel is szerettünk volna hozzájárulni a szervezők terheinek csökkentéséhez.
A fesztivál fővédnöke Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár
A seregszemle időpontja: 2014. április 5. Játékszín
Zsűri: Császár Angela, Cseke Péter színművész, Elek Szilvia költő, zongoraművész, Falusi Márton költő, Huzella Péter előadóművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Juhász Róza színművész, Kolti Helga színművész, Körtvélyessy Zsolt színművész, Mezey Katalin költő, Nemcsák Károly színművész, Oláh János költő, Rubold Ödön színművész, Sumonyi Papp Zoltán költő, Szélyes Imre színművész, Sződy Szilárd rendező, Takács Bence Ervin előadóművész.
Együttműködő partnereink: Békéscsabai Jókai Színház, Debreceni Csokonai Színház, Győri Nemzeti Színház, Játékszín, József Attila Színház, Kaposvári Csiky Gergely Színház, Kecskeméti Katona József Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Soproni Petőfi Színház, Szabadkai Népkör, Székesfehérvári Vörösmarty Színház, Szombathelyi Weöres Sándor Színház, Tatabányai Jászai Mari Színház, Új Színház, Veszprémi Petőfi Színház,
Médiatámogatók: MTVA, Katolikus Rádió, Hitel folyóirat, Bárkaonline, Képmás, Kultúra.hu,
A Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke: Kolti Helga (versunnep@gmail.com)
A Bánffy Szalon vezetője: Molnár Adrienn 20/6235786 (szalon@banffyszalon.hu)

Forrás: a rendezvény sajtóanyaga
Nincsenek megjegyzések: