2014. március 20., csütörtök

Ajka Kristály




Pár szóban magunkról...



Egyedi kis szériás, magas művészi értéket képviselő, igényes kivitelű díszműüveg, poharakat, kelyheket, italtárolókat gyártunk ólomkristály és káli-kristály üvegből kézi technológiával. Igényes, magas színvonalú porcelánfestésünk nemzetközileg is elismert.

A múlt század közepén a Bakony erdőségeiben működő erdei huták képezik szakmai múltunkat.

1878-ban Neumann Bernát a helyi üvegművesek mellett bajor és szász üvegműveseket telepített Ajkára miután megépítette a gyárat jelenlegi helyén, a Budapest - Szombathely vasút mellett.
Az üvegolvasztáshoz a fa helyett aljkacsingeri szenet használt.




Az 1879-es kamarai jelentés a termékekről azt közli, hogy "homorú üveget, közönséges üveget és lámpacilindereket gyárt".

1891-ben a gyár az erősebb tőkével rendelkező Kossuch cég birtokába került. Ebben az időben az ajkai üvegek eljutottak az Észak-Amerikai Egyesült Államokba, Kelet-Indiába, Németországba.

1914-ben munkaerőhiány miatt leállt a gyár. 1916 márciusában egy kemencével indították be újra az üzemet. A II. világháborút követően 1945 elején a nyersanyagellátás akadozása és a szén hiánya miatt a termelés leállt. 1946. októberében megindult a termelés.

A gyárat 1948-ban államosították, ekkor 409 fő dolgozója volt.

1960-70-es években új üzemcsarnokok épültek, beindult az ólomkristály gyártása. A generátorgáz tüzelésről áttértünk a földgáztüzelésre. A fazekas kemencék helyett a folyamatos olvasztást biztosító kádkemencéket építettek.

Az 1990-es privatizációt követő időszakot a korábban soha nem látott mértékű műszaki fejlesztés, és a termelés dinamikus felfutása jellemzi.

Az új tulajdonos Várszegi Gábor lett.

A privatizáció óta került honosításra a környezetbarát és minőségi üveget biztosító elektromos üvegolvasztás, a szín-kombinált termékek gyártása, valamint a kézi üvegfestés. A termelés bővítése érdekében Ajkacsingerben megépült a II.sz. telephely káli kristály gyártására.

1991-től megnyitotta kapuit művészi színvonalú porcelán festő műhely.

A termelés 96%-a exportra kerül, elsősorban az Egyesült Államokba és Nyugat-Európai országokba(USA, Anglia, Írország, Olaszország, Németország, Svájc, Franciaország), de keresett az ajkai üveg Japánban és Dél-Kelet Ázsiában is.

Termékeinket sima, dekorcsiszolt, festett és szín-kombinált kivitelben gyártjuk. Káli-kristály és ólomkristály üvegből készült poharak, kelyhek, palackok, korsók, tálak és díszmű üvegek magas művészeti értéket, igényes kivitelt képviselnek.


A társaság alaptőkéje: 1.117 millió Ft
Foglalkoztatottak száma: 300 fő
2007. évi bevétel: 3 milliárd forint
A cég a FOTEX csoport tagja

Forrás: http://ajka-crystal.hu/hu/aboutus

Nincsenek megjegyzések: