2014. március 30., vasárnap

Megújult a hatvani Grassalkovich-kastély



.
A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak helyet adó épület mintegy 3,5 milliárd forintnyi, zömmel uniós forrásból szépült meg.
 
Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt, a műemlék épületet és a benne kialakított Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot Áder János köztársasági elnök nyitotta meg szombaton. Az államfő az ünnepségen úgy fogalmazott: ez a hely azt üzeni, hogy "mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk". A kastély és a múzeum megújítói értéket teremtettek, a felújított Grassalkovich-kastéllyal és a benne működő múzeummal pedig nemcsak Hatvan, de az egész ország gazdagabb lett - tette hozzá.

Az államfő avatóbeszédében rámutatott: éljünk bár városokban, a természet az igazi otthonunk, és törvényei alól nem vonhatjuk ki magunkat. A természetben minden együttműködésre épül, mi emberek pedig nem alkotói, hanem részei vagyunk a láncnak, és könnyen a leggyengébb láncszemmé válhatunk - figyelmeztetett az államfő. Hozzátette: saját felelőtlenségünk nem kívánt hatásait már ma is a bőrünkön érezhetjük, ezért mindennél fontosabb, hogy óvjuk a környezetünket. Ehhez a most nyíló múzeum nagy segítséget jelent mindazoknak, akik nyitott lélekkel érkeznek ide - mondta a köztársasági elnök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepségen hangsúlyozta: szükség van arra, hogy magunkban és a nagyvilágban is tudatosítsuk a magyar vadászat és vadászati kultúra értékeit. Evidenciának nevezte, hogy az új intézményt Széchenyi Zsigmondról, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról nevezték el. Kiemelte, hogy a múzeumban a vadászat mellett bemutatják a horgászati, halászati hagyományokat is, a honfoglalás kori pákászattól kezdve. Hozzátette: szeretnék támogatni, hogy a kis települések falumúzeumaiban is legyenek vadászati szobák.

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a múzeummal vidéken egy új idegenforgalmi látnivaló jött létre, amely nemzeti értékeinket is bemutatja. Ezeket az értékeket első ízben láthatják így együtt az érdeklődők tette hozzá. "Olyan turisztikai célpontot tudunk felírni az ország térképére, amely idevonz reményeink szerint több tízezer érdeklődőt" mondta Fazekas Sándor. Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP), Hatvan polgármestere azt emelte ki, milyen sokat jelent a kastély a környéken élőknek, a vadászoknak, horgászoknak. Mint mondta, valamennyi hatvani küzdött érte, téglajegyeket vásároltak, hogy felújíthassák az épületet. A horgászok, vadászok elmondhatják, van otthonuk Hatvanban - mutatott rá a polgármester.

A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között. 1945 után iskola és kórház is működött itt, azonban 1983 óta üresen állt a 4500 négyzetméter hasznos alapterületű háromszintes műemléképület.



Forrás: hirado.hu - MTI


Nincsenek megjegyzések: