2014. március 9., vasárnap

Juliette Binoche francia színésznő





Életrajza

 

Juliette Binoche francia színésznő 1964 március 9-én született Párizsban. Művészcsaládból származik: édesapja szobrász és színházi rendező, édesanyja irodalomtanár és színésznő volt.

15 évesen egy párizsi középiskola színészi tagozatára, majd a Nemzeti Színművészeti Iskolába járt. 1982-ben 18 évesen epizódszerepet kapott egy független filmben, a Liberty Belle-ben. Az elkövetkező öt évben, míg karrierjét próbálta építeni, eladóként egy párizsi áruházban és festménymodellként keresett némi pluszpénzt.

  Első nagy áttörést hozó szerepét 24 évesen, Philip Kaufman filmjében a Lét elviselhetetlen könnyűségében (The Unbearable Lightness of Being) kapta, mely Milan Kundera regényének filmes változata. Elismertséget számára a lengyel Krzysztof Kieslowski trilógiája, a Három szín hozta, a Három szín: Kékben (Three Colors:Blue) nyújtott alakításáért: Caesar-díjat, Európa Filmdíjat, és a Velencei Filmfesztiválon a legjobb női szereplőnek járó díjat kapta. Pályája során ötször nyerte el a Caesar-díjat, mint legjobb női főszereplő.

Pályája csúcsát 1996-ban Az angol beteg (The English Patient) hozta meg, ahol egy Hana (lányának is ez a keresztneve) nevű ápolónőt alakít a második világháborúban. A film 12 Oscar-jelölésből 9 díjat söpört be, Juliette Binoche mint a legjobb női mellékszereplő kapott díjat. 2000-ben szintén Oscarra jelölték, Joanne Harris regényének filmes változatában a Csokoládéban nyújtott alakításáért - a díjat végül Julia Roberts (Erin Brockovich) kapta. -
Két gyermeke van: Raphael 1993-ban született Andre Halletól és Hana, aki 1999-ben született Benoit Magimeltől.

Londonban színpadon is játszott 1999-től a Naked című darabban, majd innen került át a Broadway -ra. Ő a francia filmtörténet legjobban fizetett színésznője.

Díjak:


• 1997 - Amerikai Filmakadémia Oscar-díja - Legjobb női mellékszereplő - Az angol beteg
• 1997 - Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Legjobb női főszereplő - Az angol beteg
• 1997 - Brit Filmakadémia - Legjobb női mellékszereplő - Az angol beteg
• 1997 - Európa Filmdíj - Legjobb női főszereplő - Az angol beteg
• 1996 - National Board of Review - Legjobb női mellékszereplő - Az angol beteg
• 1994 - Caesar-díj - Legjobb női főszereplő - Három szín: Kék (Trois Couleurs: Bleu)
• 1993 - Velencei Nemzetközi Filmfesztivál - Legjobb női főszereplő - Három szín: Kék
• 1993 - Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Berlinale Camera
• 1992 - Európa Filmdíj - Legjobb női főszereplő - A Pont-Neuf szerelmesei (Les Amants du Pont-Neuf)




Forrás: Starity

Nincsenek megjegyzések: