2009. március 12., csütörtök

NINCS DE!





Kifogáskezelés

Dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen étkezés, feszült, sportmentes élet. Mindezek ellen indított kampányt a Médiaunió. Ez a társaság a káros szenvedélyek ellen dolgozik, „a pozitív társadalmi változásokért”-szlogen égisze alatt. Szinte mindenkinek vannak rossz szokásai. Sokan dohányoznak, mások egy-egy sört dobnak be a nap végén, valakit pedig tüzes vassal se lehetne rávenni a mozgásra. Ez a folyamat már régen elkezdődött, azonban napjainkban egyre súlyosabb méreteket ölt. A gyerekek még általános iskolában rákapnak a cigire. Sport? Ugyan már. Munkamánia? Annál inkább. Ha pedig szombat éjszaka az utcára lépsz, tuti, hogy találsz egy alvó srácot a buszmegállóban.

Barbu Cristian illusztrációja

A kampányt népszerűsítő oldalon meglepő, sőt botrányos adatokat találunk e folyamat alátámasztására. Megtudhatjuk például, hogy a lakosság egynegyed szenved valamilyen krónikus betegségben, valamint, hogy csak 14%-ra mondhatjuk: egészségi állapota nagyon jó. A születéskor várható időtartamról ne is beszéljünk.

Ugyanakkor olyan kérdőívet is találunk, melyből kiderül, hogy 77%-unk még csak nem is gondolt arra, hogy valamelyest változtasson életmódján. Pedig mielőtt ezt ilyen határozottan kijelentjük, 5 fő területen mindenképp el kell gondolkodnunk – étkezés, lelki egészség, rendszeres testmozgás, dohányzás, alkoholfogyasztás. Hogyan is állunk ezekkel a tényezőkkel? Valószínűleg lehetne min javítani.

Kifogásokból azonban van bőven. A kampány görbe tükröt állít elénk, amikor kifogásaink halmazát zúdítja ránk. „De nincs akaraterőm”, „de ideges vagyok”, „de majd holnaptól”, „de mindig fáradt vagyok”, „de a hétvége nem számít”, „de én nem is dohányzom!!!” Szégyenlősen mosolygunk, ahogy felismerjük az ismerős mondatokat.

A honlapon mindannyian beküldhetjük saját kifogásunkat, legyen ez az első lépés, hogy megszabaduljunk tőlük. Sokan élnek is a módszerrel, százával olvashatjuk mások indokait, ha rákattintunk a „véletlenszerű kifogás-generátorra”.

Humoros, fiatalos stílus és grafika jellemzi a kampányt. Elsősorban a felnövő generációkat célozzák meg, hogy még időben változtathassanak a hibáikon – már ha van hozzá agyuk.

A programajánló egy futó- és egy gyaloglófesztivált ajánl figyelmünkbe. Ez valóban jó ötlet, de annyi lehetőség közül többet is kiemelhettek volna. Íme, néhány sportolási alkalom, melyen részt vehetünk a közeljövőben.

2009. március 13-án rendezik meg a Duna-menti Zöldsport Fesztivált. Helyszíne Vác és Komárom, ahol mozgás közben a friss levegő is megadatik. Lehetőség nyílik futni, úszni és biciklizni is. Nem kell aggódnunk, a szervezők mindenkinek felkészültségének megfelelő versenyszámot biztosítanak. A programról bővebben a www.veroce.hu-n olvashatunk.

Ha rászánjuk magunkat a rendszeres testmozgásra, valódi felüdülés lehet számunkra a Bikram-jóga. Ezt a fajta mozgássorozat 26 gyakorlatból áll, melyek átmozgatják egész testünket. Egy alkalom 90 perc, melynek során 40 fokra felfűtött helységben hajtjuk végre a sorozatot. Igazán hatásos testi-lelki felfrissülés, mely után „test nem marad szárazon”.


Hamarosan igazán beköszönt a szép idő, s ezzel együtt megnyitnak a csónakházak is. Ne legyünk restek kenut vagy kajakot bérelni, és megerősíteni karizmainkat. A szabad levegő kedvelőinek többek közt ott a lovaglás, a tájfutás, a foci. Akik inkább bent maradnának, sétáljanak be bizalommal egy konditerembe. Aki keres, az talál.

Egyikünk se szent, mindenkinek vannak gyengeségei. Mint tudjuk „ami jó az életben, az vagy káros, vagy erkölcstelen”, de mégis…

Vess egy pillantást az oldalra: www.nincsde.hu, és kocogj pár percet esténként!






2009.03.11.

Biró Eszti (1988, Budapest)
E-mail: biro.eszti@yahoo.com
Forrás: PR Herald „Szakmai gyakornoki program” (Károli Gáspár Református Egyetem, kommunikáció és médiatudomány szak)
Ez is Neked szól!
A kampány aktuális oldala



Nincsenek megjegyzések: