2019. január 28., hétfő

Szemünk előtt születik a műalkotás




.

Hogyan készül egy kortárs festmény? Milyen lehet bepillantani a művészi alkotás – laikus közönség számára ismeretlen – folyamatába? A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája ad helyet a Színerő IX – Figuratív című szimpóziumnak, amelynek keretében nyolc művész a látogatók szeme előtt készíti el nagyméretű, figuratív alkotásait.


A szimpózium január 21. és február 5. között zajlik, az elkészült alkotások a február 8-án nyíló kiállításon lesznek láthatók más, korábbi Színerő workshopokon készült munkákkal együtt.

A Színerő szimpózium nagy hagyománnyal bír, először a 2006/2007-es egyetemi tanévben rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola kurzusaként, a Zsolnay gyár használaton kívüli, belső ipari tereiben. A kezdeményezést Keserü Ilona festőművész, professzor emerita indította el, a kurzus célja a táblaképnél nagyobb léptékű, sík vagy térbeli festészeti technológiák alkalmazásával készülő, színes művek tervezése, megvalósítása és kiállítása volt.
A második Színerőtől kezdődően a doktoranduszok és a Festészet tanszék oktatóin kívül külsős magyar és külföldi meghívott művészek is részt vettek az immár kurzus-alkotótelep jellegű rendezvényen.

A hatalmas ipari terek, a nagyméretű képhordózó felületek, valamint az egy térben alkotó művészek közösségének felhajtóereje ideális körülményeket biztosított a résztvevők számára. A művészek ezekre tudásuk legjavával, és új, ismeretlen festészeti lehetőségekkel, bátor, esetenként vakmerő kísérletekkel válaszoltak, néha önmaguk számára is megdöbbentő módon.

Az alkotótelep idei tematikája a figuratív ábrázolás. A figuratív festészet az elmúlt évtizedekben nemzetközi és hazai szinten is újra fókuszba került. Bár korábban sokan vizionálták a festészet halálát, az nem hogy nem következett be, hanem ellenkezőleg, sikerült az ezredfordulóra megújítania önmagát. Ebben az újradefiniálásban vezető szerep jutott a figurális festészet kísérleteinek. (Jó példa erre a lipcsei, illetve a kolozsvári „iskola” felfutása és mindmáig tartó hatása.) Napjainkra a figurális festészet megerősítette a pozícióját a képzőművészeti diskurzusban, és folyamatos aktivitással vívta ki magának a megbecsülést.

A Színerő IX – Figuratív résztvevői:
Fejős Miklós, Nemes Csaba, Nyári Zsolt, Nyilas Márta, Pertics Flóra, Pinczehelyi András, Mátis Rita, Varga Rita

Az m21 Galéria ideális helyszíne a szimpóziumnak, mivel rendelkezik az ipari ingatlanok nagy belső tereivel, ugyanakkor azoknál sokkal komfortosabb, valamint lehetőséget biztosít az interaktivitásra, a művész és a közönség munka közbeni találkozására. A ZsÖK örömmel biztosította a helyszínt ehhez a vállalkozáshoz.

A január 21. – február 5. között, az m21 Galériában zajló szimpózium nyitvatartási időben (kedd–vasárnap: 10.00–17.00) látogatható.
A szimpóziumon születő műalkotásokból rendezett kiállítás február 8–24. között tekinthetők meg. Kiállításmegnyitó: február 8. 17.00

2019. január 21 – február 5.
Színerő IX – Figuratív szimpózium
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed - m21 Galéria

Nincsenek megjegyzések: