2019. január 2., szerda

München: Ahol az élet a legstílusosabb




Foto: Thomas Klinger (C) München Turizmus
Nevezhetjük életstílusnak vagy életművészetnek: Münchenben mind a kettőt csupa nagybetűvel írjuk. Az pedig, hogy ez a híres fehér-kék égbolt vagy a város szépségei miatt van-e így, az teljesen lényegtelen. Mindenesetre a müncheniek mindig a legjobb oldalukat szeretik mutatni, legyen szó egy sörkertről, egy pompás boulevardról vagy az FC Bayern stadionjáról.


Egy modern világváros szívvel és régi hagyományokkal, éppoly elbűvölő, mint amilyen fesztelen, nyüzsgő és mégis csendes: München Németország életstílusban irányt mutató fővárosa. Nem kell feltétlenül szépnek és gazdagnak lenni ahhoz, hogy Münchenben az ember azonnal otthon érezze magát, ártani viszont nem árt. A határok pedig összemosódnak; mindenképpen gazdagnak számít az is, akinek van annyi szabadideje, hogy bebarangolja a nagyszerű várost, itt-ott megálljon és egyszerűen csak hagyja, hogy magával ragadja a hangulat. A szépség pedig amúgy is relatív. Azonban egész biztosan Németország egyik legszebb tere a Marienplatz, München központja a Régi és az Új városházával. Harangjátéka éppúgy Münchenhez tartozik, mint a Hofbräuhaus és a Frauenkirche, amely már messziről látható zöld toronysisakjával a város jelképe. Egy séta az élelmiszerpiacon ünnep az érzékszerveknek, itt – az ősbajortól az egzotikusig – egyszerűen minden kapható. Az alkudozás és alku egyébként nem része a müncheni életstílusnak – még csak ne is próbálkozzon ezzel. Ez tökéletesen igaz az olyan nemes bevásárló utcákban, mint a Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal: Itt a legújabb divattól a csodaszép antikvitásokig minden együtt van, ami jó és drága. Minden tekintetben olcsóbbak, azonban pont ilyen vidámak München hétköznapibb városrészei is, nem csak a Schwabing, hanem a Glockenbachplatz, Gärtnerplatz és a Müllerstraße környéke is. Itt épp olyan trendi bulikat tartani, mint alternatív dolgokat vásárolni, lazítani, vagy az LMBT kultúrának hódolni.

Nem kerül semmibe sem meglátogatni az Angol kertet, az Isar folyó és a belváros között elterülő müncheni szabadidős oázist, ahol a fesztelenség úgyszólván maga a program. Az édes semmittevéstől vagy lazítástól (még jobb, ha rögtön mi is ezt tesszük), egészen az Eisbach-szörfözés őrült élvezetéig itt mindent lehet. Az pedig, hogy a sörkertek, egyik a Kínai toronynál, a másik festői környezetben a tónál helyezkedik el, München legszebbjei közé tartoznak, szintén egy meglehetősen fesztelen itt eltöltött délután mellett szól. Tulajdonképpen a sörkertek, amelyekben ősrégi gesztenyefák alatt az élet színesen vegyes közönsége mulatozik, jelentik az igazi müncheni életstílust. A kerteket pedig pincének hívják – Salvator-, Löwenbräu- vagy Hofbräu pincének –, mivel a sörfőzők söreiket egykor földalatti gödrök hűsében tárolták, és hamar az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Ez volt a kezdete egy hagyománynak, amelyet a müncheniek szentesítettek – szerencsére egészen a mai napig.

A müncheniek büszkék múzeumaikra is, amelyek közül némelyik a világ legnevesebbjei közé tartozik: A Német Múzeum, a világ legnagyobb technológiai-természettudományi múzeuma, a Régi és az Új KéptárKéptár a Modern Képtár és Lenbachhaus éppúgy ide tartoznak, mint a Glyptothek, az Állami Antik Gyűjtemény és a Brandhorst Múzeum lélegzetelállító, 1945 utáni modernkori művészetet bemutató gyűjteményével. Az pedig, hogy itt, München művészeti életében nem csak a klasszikus művészetekkel, hanem kedves kis kocsmákkal, hangulatos kávézókkal és helyes üzletekkel is találkozunk, ismét csak a tipikus müncheni életstílus mellett szól: A szépet a jóval összekötni. Inkább az automobil kultúrának szentelték a BMW Múzeumot, az Allianz Arena-ban pedig az FC Bayern sztárjai a vendégcsapatoknak egy további speciális müncheni életérzést mutatnak be: Ahol fent van, ott vagyunk mi. Még ha Ön nem is egy FC Bayern rajongó: Szerezzen egyszer jegyet az egyik meccsre. Már maga a hangulat a stadionban világklasszis, szinte libabőrözik az ember. Az pedig, hogy az Allianz Arena a világ egyik legszebb stadionja, egyáltalán nem meglepő: Elvégre Münchenben van.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: