2019. január 7., hétfő

A sors




Lexikonok szerint a sors egy erő, amely előre meghatározza az események alakulását. Oly módon, hogy azok elkerülhetetlenek és kivédhetetlenek lesznek. A koncepció alapja az a meggyőződés, hogy a világegyetemnek van egy fix természetes rendje. Az ókori mitológia ismeri a sors-istennőket, moirákat
(görög), párkákat (római), normákat (skandináv). Ők  határozzák meg bizonyos misztikus szálak segítségével a világ eseményeit és az egyéni emberi sorsokat. Más szavakkal, az embereknek nincs hatásuk önnön sorsukra vagy más emberek sorsára.

   Hát ez nekem nem tetszett, mert azért beleszólunk ebbe-abba, merre, miként alakul az életünk. Akkor mi a megoldás? Mint már annyiszor, az örökzöld slágerekhez fordultam a válaszért. Olyan sok bölcsességet tartalmaznak a dalszövegek, talán arra is magyarázatot adnak, mi is az a sors.
   Karády Katalin szerint hiába menekülünk, hiába futunk, a sorsunk elől futni úgy sem tudunk. Kiindulásnak jó, szóval a sors egy élőlény, aki üldöz bennünket. A Meseautó című film szerint fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk és a sors fogja a volánt. Aha, szóval a sors olyan élőlény, akinek jogosítványa is van.
   Hollós Ilona nem adja másnak oda a szerelmét, azt állítja, a sorsuk összeforrt, nem is tépi semmi szét. A forrasztás két fém közötti oldhatatlan kötést jelent. Tehát a sorsnak valószínűleg pákája is van. Sikerül majd a forrasztás? Nem tudjuk. Ahogy lesz, úgy lesz. Koncz Zsuzsa szerint a sors ezer rejtelem. Tényleg rejtélyes ez a sors. Különösen ha figyelembe vesszük Jacobi Viktor Sybill  című nagyoperettjének áriáját. A sors nekünk a válást rendelé.
   A társadalmi megosztottság a sorsra is jellemző. Van jobb sorsra érdemes ember, és van akit tép a balsors. Például egy régimódi kislány sorsa nehéz A sok bizonytalanság miatt is jobb, ha kezünkbe vesszük a sorsunkat. Kicsi lehet ez az élőlény-sors, ha elfér a kezünkbe. Egy újabb rejtély. Kalmár Pál dalában az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja, mit akar. Akkor még sem olyan okos ez a sors? Tóth Gabit szerint a sors életre ítélte, volt hogy nem kímélte. Sajnálom. Vigasztal, hogy Toldy Mária szerint rövid az élete, de emberhez méltó sors az övé.
    Mindent meggondoltam, minden megfontoltam, nem hiszek a végzet hatalmában. Életünk során számtalanszor döntünk. Vagy jól, vagy rosszul, vagy nem döntünk. Lényegében elsősorban döntésink alakítják a sorsunkat. Ferenczi Sándor pszichológus, Sigmund Freud tanítványa szerint ezt úgy hívják, hogy sorsválasztás.

 Láng Róbert - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: