2019. január 5., szombat

Ismerjük meg a lengyel zene nagyköveteit! – Ferencsik bérlet 4. – 2019. január 11. Zeneakadémia




.

Tegyük szívünkre a kezünket: ha lengyel zeneszerzőket kellene felsorolnunk, aligha jutna eszünkbe más, mint Chopin, esetleg a híres kortársak: Penderecki, Lutoslawski. A Nemzeti Filharmonikusok január 11-i hangversenye ezt a hiányt pótolja. Lukasz Borowicz, a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekarának és a Varsói Operának vezető karmestere. A romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét mutatja be a közönségnek egy-egy darabon keresztül. A koncerthez csatlakozik még két további vendégművész is. Jacques Zoon fuvolaművész és Vigh Andrea hárfaművész Mozart egyik művét adják elő.

Lukasz Borowicz, a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara és a Varsói Opera vezető karmestere bemutatja nekünk a romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét. Stanislaw Moniuszko (1819-1872) a „lengyel Erkel”, a nemzeti opera műfajának és a zeneoktatás rendszerének megteremtője. Legismertebb, Halka c. operáját 1848-ban mutatták be, ennek nyitánya hallható majd a koncerten.
A másik lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski (1882-1937). Mint oly sok kortársa, Wagner és R. Strauss hatása alatt kezdett komponálni, míg rá nem talált saját egyéni útjára. Színes, változatos, népzenei fogantatású dallamokat is bemutató II. szimfóniáját 1911-ben mutatták be.
A lengyel darabok mellé egy Mozart mű is elfért a repertoárban. Magyar-holland páros előadásában halljuk azt a különös kettősversenyt, melyet Mozart egy francia arisztokrata és annak leánya számára komponált. A holland fuvolaművész Jacques Zoon, valamint a magyar hárfaművész Vigh Andrea különleges játéka is hallható majd a hangversenyen.
Moniuszko Halka – nyitány
Mozart C-dúr fuvola-hárfa verseny K. 299
Szymanowski II. szimfónia, op. 19
Közreműködik:
  • Łukasz Borowicz karmester
  • Jacques Zoon fuvola
  • Vigh Andrea hárfa
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: