2019. január 19., szombat

Magyar kultúra napja a Hagyományok Házában




.

A Hagyományok Házában január 21-én a magyar kultúra napja előestéjén fotókiállítás nyílik a Fölszállott a páva című műsor legszebb képeiből, este 7 órától Rémi Tünde és Appelshoffer János táncestjét mutatják be a színházteremben. Január 22-én Töretlen hittel címmel Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én 18 órakor A páva tündöklő színei 2012–2018 címmel nyílik fotókiállítás a Hagyományok Háza újonnan megnyílt Maácz László Galériájában. Váradi Levente és Farkas József képei a 2012 és 2018 között a Duna Televízión bemutatott Fölszállott a páva tehetségkutató felejthetetlen pillanatait elevenítik fel, és betekintést adnak a 2012 és 2018 között zajló verseny kulisszái mögé is. A kiállítást a Fölszállott a páva tehetségkutató egyik műsorvezetője, Novák Péter nyitja meg, az eseményen közreműködik és 21 órától táncházat is tart a Fokos Zenekar.

A Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadás a többszörösen kitüntetett és elismert táncművész és koreográfus páros, Rémi Tünde és Appelshoffer János első önálló, egész estés műsora. Az alkotópáros Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadása a tánc, zene és költészet hármas egységére épül, a legfontosabb emberi érzéseket mutatja be. A szerzők táncukkal mesélnek a magyar történelem zivataros és sorsfordító eseményeiről, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat. A megkapó, hol lírai, hol szenvedéllyel teli táncokat a magyar irodalom legmeghatározóbb költőinek egy-egy verse egészíti ki László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének interpretációjában. A zenei kíséretről a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsesszzenész, Dresch Mihály és az Ötödik évszak nevű formáció gondoskodik ifj. Csoóri Sándor vezetésével.

Január 22-én 16 órakor nyílik az idén 75 éves Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Gaál János 33 évet töltött a Néprajzi Múzeumban restaurátoraként a magyar kultúra még megmaradt tárgyi emlékeinek helyreállításával, gyakran megmentésével. A múzeum bútorgyűjteményének és egyházi gyűjteményének relikviái mellett többek között katolikus és református templomok, valamint a Pannonhalmi Apátság és a sárospataki Rákóczi-vár berendezését is restaurálta. Műtárgyakat konzervált és rekonstrukciókat készített, a szívéhez közel került tárgyak pedig alkotásra késztették. Gaál János legkedvesebb műfaja a díszítőfestészet. A kiállítást megnyitja dr. Vargyas Gábor néprajzkutató, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, egyetemi tanár. A kiállítás 2019. március 9-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések: