2019. január 17., csütörtök

A magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban




.

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár.


Január 22-én továbbá könyvbemutatóval és különleges tárlatvezetésekkel várják látogatóikat, akik felfedhetik a kódexek titkait és bepillanthatnak a reneszánsz hétköznapokba Mátyás udvarában.

A magyar kultúra napja részletes programja:

9.30 – 14.30 – Szendrey Júlia-konferencia, Díszterem
A szakmai tanácskozáson irodalom- és művelődéstörténészek különböző szempontok szerint közelítik meg és mutatják be Szendrey Júlia életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját.
10.00 – 17.00 A magyar Himnusz kéziratának kiállítása, Manuscriptorium
11.00 és 14.00 – A könyvtár titkai – könyvtári séta az OSZK-ban 
16.00 – Szabó Zoltán Könyvbemutató, 516-os Tanácsterem
A nemzeti könyvtár a magyar kultúra napjához kapcsolódva mutatja be az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó 2018-ban társkiadásban megjelentetett Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia jegyez. A két szerzővel és Szabó Zsuzsával A. Szabó Magda beszélget, a kötetből részletek hangzanak el.

Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában
15.00 – A kódexek titkai – tárlatvezetés a corvina-kiállításon
16.00 – A művészet hatalma és a hatalom művészete – tárlatvezetés a corvina kiállításon
17.00 – Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában – kerekasztal-beszélgetés, Díszterem.
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója,
Láng Benedek tudománytörténész, a BME tanszékvezetője
Kovács Gábor zenetörténész, SZTE oktatója
Zsoldos Endre csillagászattörténész, MTA CSFKI

A nemzeti könyvtárban a magyar kultúra napján kedvezményesen megvásárolható a Magyar Himnusz képes albuma, a corvina-kiállítás vezetője valamint a Szabó Zoltán című kötet.
Beiratkozási akció! 50% kedvezmény az éves könyvtárhasználati díjból.

Szendrey Júlia, költőfeleségből a modern nő szimbóluma
Az Országos Széchényi Könyvtár Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt. Szendrey Júlia Petőfi feleségeként kapott lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a pesti irodalmi és társadalmi életbe. A házaspár a nyilvánosság előtt élte életét, Júlia pedig osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban. A nemzeti könyvtár gazdag anyagára épülő kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez tartozó relikviákkal egészül ki. A többszörös évfordulóhoz kapcsolódó tárlat pedig a Szendrey Júlia munkásságának bemutatásához felhasznált levelek, naplótöredékek, könyvkiadások, saját versek és Andersen-fordítások mellett korabeli hírlapok és mellékleteik segítségével ízelítőt nyújt a korszak viselet- és társadalomtörténetéből is, amihez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének hallgatói által készített öt installáció is hozzájárul.
Petőfi Sándor és Szendrey Júlia idillinek induló családi életét a szabadságharc dúlta fel, a pár 1849. július 20-án találkozott utoljára. Júlia megpróbálta felkutatni férjét, viszont nem járt sikerrel, ezért halottá nyilváníttatta, majd még a gyászév lejárta előtt hozzáment Horvát Árpád egyetemi tanárhoz. A házasságot a korabeli közvélemény mélységesen elítélte, részleges felmentést az biztosított neki, amikor a Három rózsabimbó című versének megjelentetésével visszatért az irodalmi életbe. Írásait, verseit folyóiratokban és divatos, kimondottan nők számára készített kiadványokban, például a Magyar Nők Évkönyvében publikálta.
Herczeg Ferenc, 1909-ben úgy fogalmazott a Petőfi almanachban: Ma már Júlia megkövetelheti azt, amit megkövetelhet minden ember, akinek életét tulajdonába vette a nyilvánosság, hogy az igazságot tudják róla. Az igazság pedig csak akkor igazság, ha teljes és csonkítatlan.
A kiállítás célja egyrészt, hogy bemutassa: miként definiálták saját korában és később szépírók és irodalomtörténészek az írónőt, költőnőt, leányt, asszonyt és anyát; másfelől hogy új kérdéseket, megközelítéseket vessen fel.

2019. január 22. 9:30-18:00
A magyar kultúra napja
Országos Széchényi Könyvtár
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota “F” épület
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

 

Nincsenek megjegyzések: