2019. január 6., vasárnap

Kasimir és Karoline a Centrál Színházban




.

A Centrál Színház Stohl András és Bata Éva főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében 2019. január 6-án mutatja be Ödön von Horváth nagy klasszikusát, a Kasimir és Karoline-t.


Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. A müncheni Oktoberfesten mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában. Ödön von Horváth sírnivalóan gyönyörű balladája aktuálisabb, mint valaha.

Ödön von Horváth osztrák-magyar író (1901 – 1938) műveiben szétrombolta a dráma szigorú kereteit és képek laza kapcsolatával helyettesítette. A kilenc képből álló, 1932-ben írt Kasimir és Karoline népszínjátékának a "ballada, teli csöndes szomorúsággal, humorral enyhítve" alcímet adta.

Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabját Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András, Bata Éva, Papp János, Cserna Antal, Varju Kálmán, Pálfi Kata, Szabó Simon, Borbás Gabi, Gats Éva, Szalay Olimpia és Endrédy Gábor szereplésével 2019. január 6-án mutatja be a Centrál Színház. A jelmez- és díszlettervező Kálmán Eszter.

„Nagyon érdekes helyzet, amikor pontosan tudjuk, hogy valamit csak egy hajszállal kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy jó legyen nekünk, mégis képtelenek vagyunk úgy lépni. Vajon miért nem tudunk ellenállni a csábítóknak? De hiába látjuk magunkat kívülről ezekben a helyzetekben, mégsem cselekszünk helyesen. Ettől aztán a darab azt meséli el, hogyan engedjük el a boldogság lehetőségét.” nyilatkozta a darabbal kapcsolatban a rendező, Alföldi Róbert.

„Számomra a Kasimir és Karoline egy nagyon tiszta tükör, amiben kegyetlen pontossággal lehet látni azokat a pillanatokat, ahol a kapcsolatok szétzúzódnak. Nem feltétlenül a szeretet hiánya miatt, inkább a félelmeink, az egónk és az egymás melletti elcsúszások távolítják el azokat, akik alapvetően összetartoznak. Ezek a bonyolult, nem egyenes vonalú helyzetek azt is megmutatják, hogy minden szónak és tettnek következménye van, valahogy minden beakad az ember lelkébe, amik ha nincsenek kipucolva, akkor nagyon messzire lehet kerülni magunktól is és a másiktól is.” – osztja meg gondolatait az előadás női főszereplője, Bata Éva.

„Ez a darab roppant korszerű, ez a klasszikusok jellemzője. A harmincas években, a német válság idején íródott, de sajnos ma is aktuális. Először úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, aztán szépen lassan észrevesszük, hogy valójában az egész rohad. Kazimir alakját megformálni nagyon nehéz szerep, mert mérhetetlenül fájdalmas.” – teszi hozzá az előadás férfi főszereplője Stohl András.

2019. január 6. 19:00
Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline
Centrál Színház
további előadások: 2019. január 6,. 14., 26.


Nincsenek megjegyzések: