2018. május 11., péntek

Tudjon meg mindent a május 13-i Európa-napi fesztiválról




.

Idén is nagy közös ünneplésre várnak mindenkit az Európa-napi fesztivál szervezői május 13-án, vasárnap, a budapesti Szabadság térre. Délelőtt a hagyományos EU-s futással kezdődik a rendezvény, a nap második felében pedig filmvetítések, családi programok, játszóház és kvízjátékok, valamint koncertek szórakoztatják a kilátogatókat. Többek között a Pál Utcai Fiúk és a Budapest Bár lépnek fel.


1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata megteremtette a mai Európai Unió alapjait. Erre emlékezve az uniós tagországok minden év május elején megünneplik az Európa-napot. A budapesti Európa-napon május 13-án vasárnap egésznapos sport-, családi és zenei programok közül válogathatnak a Szabadság térre kilátogató érdeklődők, információs standokon pedig tájékozódhatnak az EU-hoz kapcsolódó kérdésekről. A programok ingyenesek, így a már hagyománnyá vált EU-s futáson való részvétel is. Ezúttal, tagságunk 14. évfordulóját szimbolizálva, 14 km-es táv vár a résztvevőkre, akik idén először váltóban is (7-7 km) teljesíthetik a teljesen akadálymentesített távot.

Az esemény üzeneteiről Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: „Mi jut eszünkbe, ha az Európai Unióra gondolunk? Az országaink közötti tartós béke mellett az egységes piacra épülő gazdasági növekedés, a szabad utazás vagy a külföldi tanulási, munkavállalási lehetőségek olyan vívmányok, amelyek előnyeit mindannyian tapasztalhatjuk saját életünkben. Kevesebben tudják, hogy közös kulturális örökségünknek és Európa kulturális sokszínűségének a megőrzése is az EU egyik alapvető célja. Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarországon is számos műemlék, vár és kastély újult meg uniós támogatással – ezek képeit láthatják az Európa-napi futáson résztvevők az útvonal mentén, de sok más rendezvénnyel is ünnepeljük idén a kulturális örökség európai évét.”

Az EU-s tanulás és munkavállalás mellett a jövő évi európai választásokra is buzdítanak
Ahogy azt Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta: a jövőre esedékes európai parlamenti választások fontosságára is hangsúlyt fektetnek az eseményen. „Magyarországon a legutóbbi, 2017-es Eurobarometer/Parlameter felmérés alapján a megkérdezettek 72%-a úgy gondolja, hogy uniós tagságunk előny Magyarország számára, és 56% szerint maga a tagság jó dolog. A jövőre, 2019 májusában tartandó európai választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos, hogy megértsük: együtt döntünk arról, ami az Unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi „hangjaink” az Európai Unióban”.

A szórakozni vágyó apróságok és szüleik a Pódium színpadnál 11.00-től többek között Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjén, az Ákom-Bákom Bábcsoport, a Mintapinty együttes, valamint Bolba Éva és a JAZZterlánc produkcióin szórakozhatnak. A nagyszínpadon 14.00-től 21.00-ig Hangácsi Márton, Szalonna és Bandája, a Pál Utcai Fiúk, valamint a Budapest Bár is fellép.

A fesztiválon veszi kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az EU közös vívmányaira és előnyeire, mint például a kezdő vállalkozók támogatása, a környezetvédelem, a fogyasztói jogok és a határok nélküli szabad utazás, tanulás és munkavállalás. A témákról készült öt neves európai rendező rövidfilmjét, valamint a kampány magyar szereplőit a nagyszínpadon mutatják be.

A fesztivált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezi a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben.

  1. május 13-án, vasárnap 09.00 – 21.00 óra között
Európa-napi fesztivál és családi nap a budapesti Szabadság téren!

http://www.europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/rendezvenyeink/2018-programok/europa-napi-esemenyek-2018.html
https://ec.europa.eu/hungary/events/europe-day_hu
https://www.facebook.com/events/138429223516910
https://www.facebook.com/events/201624024861858
 

Nincsenek megjegyzések: