2018. május 14., hétfő

„Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál - A nagy durranás




.

XI. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivált a ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával. A rendezvény az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg. Helyszínük – a korábbi évekhez hasonlóan - a Tatai Vár és az Esterházy tér.


A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Valóságos időutazás!

A „Tatai Patara 1597.” Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket.
Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol a néptáncosok táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készülnek az eseményre.
A kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A Tatai Patara idén 11. alkalommal varázsolja el az idelátogatókat több mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, fin, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően.
A monumentális csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.
A szórakozás és az élményszerű „történelmi fejtágítás” egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg. "Aprajafalvában" kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket. Idén a korábbi évek nagy sikereinek köszönhetően ismét lesz „Diák-Patara”, ami egy csoportos időutazás, egy élő történelem óra. Természetesen a „tanóra” nem klasszikus értelmében véve kerül lebonyolításra. Korabeli környezetben várjuk az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg az adott kor szokásait, mindennapjait.

A hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezzük, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak.
Egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el, s ahol a foglalkozás kiscsoportos „munkával” zárul. A programmal a tanterv egy – tapasztalataink szerint – nehezen tanítható részének aktív feldolgozásával tudunk segíteni minden tanuló-korosztály számára.
Tudomásunk szerint komplexitásában eddig egyedülálló projekttel próbálunk segíteni a történelemoktatásban. Maradandó élményt és használható tudást igyekszünk nyújtani egy festőien szép környezetben.

Lépjenek ki a hétköznapok egyhangúságából, és jöjjenek el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk május végén a Tatai Patarán!
Garantáltan nagy durranás lesz!

A Fesztiváljegy ára 2.500 Ft
A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít.
A diák és nyugdíjas fesztiváljegy 2.000 Ft
Tata kártyával a fesztiváljegyek kedvezménnyel vásárolhatóak meg, a kártya felmutatása mellett. Gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes.
A fesztiválra napi jegy is vásárolható 1.500 Ft-ért.
Akadálymentesített belépési lehetőséget biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak.

  1. május 18-19-20.
Tatai Patara 1597.

www.tataipatara.hu
https://www.facebook.com/TataiPatara
 

Nincsenek megjegyzések: