2018. május 16., szerda

Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe Budapesten
.

2018 az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary 2018. május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel programsorozatot szervez Budapesten. A rendezvénysorozat fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét.


A szervezők május 9. és június 9. között tucatnyi színes programmal várják a zene, a színház, a képzőművészet és a gasztronómia szerelmeseit, akik különböző workshopokon és szakmai programokon is részt vehetnek.

Május 12-én megnyitotta kapuit a TASTE Finland pop-up étterem a Finn Nagykövetség udvarán, ahol a FinnAgora és a Finn Nagykövetség szervezésében hetedik alkalommal valósult meg a hagyományos Étterem Nap, aminek koncepciója Finnországból indult világhódító útjára.  Idén a legújabb finn street food trendekkel vártak mindenkit,  azaz napjaink népszerű finn ételével, a Härkis-szal, azaz  zúzott vegán babbal, vagy éppen egy szöcskéből készült finomsággal és a vegán módra készült meglepetés desszerttel.

Május 13-án az Európa-nap keretében ünnepeltük a Szabadság téren a Hagyományok napját, ahol hat különböző ország – Ausztria, Bulgária, Izrael, Japán, Lengyelország és Portugália – mutatta be kulturális örökségét tradicionális mesterségeken keresztül, mint a kékfestés, a népi játék és hangszer-, vagy éppen origami készítés. A látogatóknak lehetőségük nyílt a kézműves technikák kipróbálására, hogy feleleveníthessék a régmúlt hagyományait.

Május 15-én a HybridArt Space-ben nyíló Borderline című kiállítás a finn fotográfus, Stefan Bremer ötletéből valósult meg. Bremer az elmúlt években menedékkérőkkel dolgozott. Ekkor tűnt fel neki, hogy a mindent maguk mögött hagyó emberek közül sokak számára a mobiltelefonjukkal készített képek jelentik a megmaradt emlékeket a múltból. Bremer és az iraki születésű fotós, Ahmed Hasan Nadhim Alalousi két különböző fotográfus generáció tagjai, azonban összeköti őket a munkáikon átütő szenvedély, amely dialógushoz vezet arról, hogyan dolgozták fel ugyanazt a jelenséget saját egyéni stílusukban.

Május 21. és 24. között az Anamuh társulat a Commedia dell’Arte hagyományaira épülő négy napos workshoppal várja az érdeklődőket az Olasz Kulturális Intézetben, ahol mindenki megtapasztalhatja és újrateremtheti európai kulturális örökségét. A workshop középpontjában a Commedia dell’Arte világának felfedezése áll, a maszkok és a karakterek elemzésével, illetve azzal a céllal, hogy a színházi nyelv univerzalitása kerüljön előtérbe.
 

Nincsenek megjegyzések: