2018. május 23., szerda

2018. május 23-27. - Fonó, Várkert Bazár




.

Folk delicatess a városban. Ingyenes családi programok, hagyományőrző zenészek és világzenei sztárfellépők a Budapest Folk Festen.

A folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó. Nem feladatunk, hogy mi jelöljük ki a műfaj határait, mi mondjuk meg, hogy mi a folk és mi nem. Örülünk, hogy 2010 óta minden tavasszal megteremthetjük a lehetőséget, hogy mindenki ízlése szerint választhasson. Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátsz a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre. Ülhetsz, állhatsz, táncolhatsz, ugrálhatsz, énekelhetsz, kiabálhatsz, lógathatod a lábad a vár-falról, borozhatsz a teraszon, vagy a fűben heverészve. A Budapest Folk Fest programjait bárhogy élvezheted! Szerdán a Fonóban, csütörtöktől vasárnapig pedig a Várkert Bazárban várunk, esénként folkkocsmával, borterasszal a koncertek alatt és után. Vasárnap ingyenes családi napra várjuk a kicsiket és nagyokat!
A fesztivál nyitónapján Melegföldvár és a szomszédos Buza falu különlegesen szép és erőteljes hangú énekesei és táncosai lesznek a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc zenekar vendégei a Fonó színpadán. A koncertet táncház követi, ahová idén Kalotaszegről hívtunk vendégmuzsikusokat: ifj. Fodor Sándor "Neti", Cilika Gyula, Toni Rudolf, Berki Béla "Árus" fognak nekünk muzsikálni, szabályaink szerint, hajnalig!
Csütörtöktől a Várkert Bazár Öntőház Udvarát lakja be a Budapest Folk Fest. A nagyszínpad fölött a Vár magasodik, a Borteraszról rálátni a Dunára, csodás helyszínen különleges zenei élményekben lehet részünk estéről estére.
24-én a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes a Kárpát-medence végtelenül színes és gazdag tánchagyományaiból válogat Erdélytől Csallóközig. A nagyszínpadon kiemelt vendégünk lesz a török Cigdem Aslan: az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a „görög bluesnak” is nevezett rebetiko talán a legjobb kortárs, világhírű előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, akik együtt muzsikálnak a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja – vagy a következőt nyitja – 23.00 órától a Borteraszon. Itt a város legvagányabb és legjobb bulizenekara, a Csángálló szolgáltatja. Az autentikus csángó népzenétől, az erdélyi vonószenekarok hangzásán át a sűrű és titokzatos balkáni zenéig ível a repertoárjuk.
25-én a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes Esszencia indítja az estét: A 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutatón is sikeres csoport Eszencia című műsorában Erdély nagy tánchagyománnyal rendelkező településeinek és táncos egyéniségeinek motívumaiból építkezik. Ezen a napon kiemelt külföldi vendégünk a francia Sergent Garcia. A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. A „salsamuffin” műfaj megteremtője 20. jubileumi koncertturnéja keretében érkezik a világ legjobb bulizenekarával a Budapest Folk Festre. A bulizene után Kalotaszegre kalandozunk zenében. Erdély talán legszínesebb, leggazdagabb zene, tánc és tárgyi örökségével rendelkező tájegysége elevenedik meg zenében és táncban a színpadon a Pompás Kalotaszeg című produkcióban. Ritka az ilyen alkalom, amikor ennyi kiváló zenész muzsikál együtt! A Folkkocsmában a gazdag repertoárral rendelkező, fiatal népzenészekből álló Üver zenekar muzsikál.
26-án a legendás Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. A néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával teremt színházat. A nagyszínpadon a Dresch Double Quartet feat. Borbély Mihály lép fel. Dresch kompozíciók, ahogy még soha nem hallottad, két kvartettel! Ez a produkció valóban igazi jelentést és tartalmat ad az „egyszeri és megismételhetetlen” kifejezésnek. Ennek a gondolatnak a jegyében folytatódik az este: Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI lesz a vendégünk. Az improvizáció magasfoka, remek zenészek közreműködésével, akik élvezik a közös játékot! „Arra jön rá az ember, ha találkozik a VOŁOSIval, hogy jó zenészekkel kell játszani. A kelet-európaiságukban pedig van valami plusz, nem kell magyarázkodni egymásnak, hogy miről van szó.” (Lajkó Félix) A Borteraszon a Folkkocsmában a Bazseva népzene őserejét közvetítő muzsikája már magában elég garancia arra, hogy hajnalig tartó táncházban végződjön a fesztivál negyedik napja (is).
Vasárnap ingyenes Családi programokra várjuk a kicsiket és nagyobbakat 14.00 órától: Novák Péter irodalmi-zenés előadása, a Heveder zenekar és Eötvös Rémusz koncertje, a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Babszem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti be a Vár-kert Bazár Öntőház Udvarát. A vasárnapi családi napra a belépés ingyenes, további információk és jegyek, fesztiválbérletek az alábbi linken.
http://www.budapestfolkfest.hu
https://www.youtube.com/watch?v=d3H1VOTHBZY
https://www.youtube.com/watch?v=rW-cHLNL5fQ
 

Nincsenek megjegyzések: