2018. április 2., hétfő

Keresztes tojások a Mátyás templomban




.

A Mátyás templom Szent Kereszt Kápolnájában rendkívüli hímes tojás kiállítás látható 2018. április 2-től 9-ig. A több, mint 1500 darab hímes tojás kereszt alakban kerül a kápolna kövezetére, ezzel szimbolizálva Krisztus kereszthalálát, piros színe pedig kiontott vérét jelképezi.


A hímes tojások Mosonyi Éva népi iparművész munkái.
A kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái. Szerkezetük sajátos, mintakincse egyedülálló. A kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma. Így néprajzi értéke is kimagasló, nevezhetjük ezt "Hímestojás-mintakincstárnak" is.

A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma.
Ezekkel a kereszt alakban lerakott piros tojásokkal tiszteleg az alkotó a legnagyobb egyházi ünnep előtt.

Mosonyi Éva magyar kézműves remek és nívódíjas tojásíró népi iparművész anyai nagymamájától örökölte a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.
Immár majd fél évszázada őrzi és csiszolja a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, ezáltal élete elválaszthatatlan részévé vált.
Eredeti végzettsége és életfelfogása szerint tanító - a szó bővebb értelmében is. Később marketing menedzser szakközgazdász diplomát szerzett. Ma Csokiboltjuk van Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben.
A népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda részére a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban. 2006-ban és 2008-ban a Kézműves Remek elismerő címet adományozta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a hímeseinek. 2009-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai nívódíjjal ismerte el munkáját. 2007. húsvét hétfőn az 1500 hímes tojásból álló mintakincstár bekerült a Magyar Rekordok közé. 2010-re 2010 darabból álló hímestojás-mintakollekciót hozott létre, melyet friss kifújt tojáshéjakra írt meg. Könyve jelent meg, alkot, tanít.

Munkássága és az általa létrehozott Hímestojás-mintakincstár a Pécsi Értéktár része.
Évente csoportos és egyéni kiállításokon mutatkozik be. A Mátyás templomban létrehozott egyedi installációval 2018. húsvétját köszönti. A több mint 1500 különböző mintájú hímes tojás kereszt alakban kerül a Szent Kereszt Kápolna kövezetére. A kereszt alak idézi Jézus Krisztus kereszthalálát, a piros szín a kiontott vérét.

  1. április 2-9.
Keresztes tojások
Mátyás templom


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: