2018. április 25., szerda

„Egy óriás műve” – elementáris szimfóniával készül a BFZ




.

A Fesztiválzenekar szereti az ínyencségeket, így áprilisban is készülnek egy ritkasággal. Ez az elementáris darab kihagyhatatlan élménynek ígérkezik – Fischer Iván szerint is.


„Bruckner zenéje romantikus katedrális” – mondja a BFZ zeneigazgatója, az osztrák zeneszerző építményei közül pedig a Fesztiválzenekar közönsége egy igazán monumentálisat járhat be április 28-án, 29-én vagy 30-án. Anton Bruckner megújította a szimfónia műfaját, az estek finn karmestere, Jukka-Pekka Saraste pedig minden zsigerében érzi az általa megalkotott világot.

A Müpa színpadán a lehengerlő 8. szimfónia szólal meg, az utazás pedig váratlan helyekre visz bennünket. Bruckner barátja, a dalszerző Hugo Wolf így írt a darabról: „Ez a szimfónia egy óriás műve, a mester minden korábbi szimfóniáján túltesz, mind szellemi dimenziója, mind gazdagsága és nagysága tekintetében.”

„Talán a két legfontosabb jellemzője Bruckner zenei kifejezésmódjának az a kettősség, amely a szerénységében és az erejében rejlik. Valószínűleg ez a két alapvető tulajdonság volt jellemző a személyiségére is. Olykor nagyon visszafogott és szerény, máskor pedig épp ellenkezőleg: nagyon is határozott és erős – ilyenkor Beethovent juttatja eszünkbe. Engem különösen izgat ez a fajta kettősség, sőt, önellentmondás egy karakteren belül. Épp ez teszi olyan izgalmassá a 8. szimfóniát” – mondja Jukka-Pekka Saraste.

Anton Bruckner: 8. (c-moll) szimfónia
Apokaliptikus, sötét és olykor sokkoló, mégis magával ragadó és végtelenül gazdag Bruckner 8. szimfóniája, amelyet a finnek egyik kedvenc karmestere, Jukka-Pekka Saraste vezényel.
Kilencévesen már édesanyja kötőtűjével vezényelt, s bár zongoristaként kezdte és hegedűsként folytatta, végül mégis a dirigálásnál maradt.
A finn sztárkarmester, Jukka-Pekka Saraste utoljára 2016 januárjában állt a Fesztiválzenekar élén egy finn programmal, ezúttal pedig Bruckner drámai 8. szimfóniáját vezényli, amiről korábban CD-felvételt is készített a Kölni Rádió (WDR) Szimfonikus Zenekarával. „Ami a 8. szimfóniát igazán különlegessé teszi számomra, az az atmoszférája gazdagsága” – mondja Saraste az utolsó szimfóniáról, amit a zeneszerző befejezett. A folyamat nem volt egyszerű, Bruckner többször átdolgozta a művet, és éveket kellett várnia arra is, amíg valaki el merte vállalni a vezénylését. A Fesztiválzenekar a Haas-féle második, 1890-es verziót játssza, amely a karmester szerint sokkal többet visszaad a zeneszerző személyiségéből.

Bruckner falun nőtt fel, puritán és szigorú családban, és negyvenéves is elmúlt, mire rengeteg felhalmozott tudás birtokában belevágott a zeneszerzésbe. Monumentális, közel másfél órás szimfóniája, amelyet Ferenc József császárnak ajánlott, a mai napig megosztja a közönséget. A művet hallgatva démonokkal, félelmekkel és kételyekkel kell szembenéznünk, a zeneszerző képzelete sokkoló, sötét helyekre sodorhat. Mégis lélegzetelállító a darab pompája és hatalmassága, ugyanúgy megtalálhatjuk benne az ártatlanságot, a törékenységet és a szépséget is.

  1. április 28., 29., 30. 19:45
Anton Bruckner: 8. (c-moll) szimfónia
Müpa
Jegyek: www.bfz.hu

https://www.bfz.hu/news/bruckner-8-a-vegen-ott-a-megkoennyebbueles-a-nyugalom?utm_campaign=bfz20180417_3
www.bfz.hu
https://www.facebook.com/Fesztivalzenekar
https://www.youtube.com/watch?v=3cdY9shihFM&feature=youtu.be&utm_campaign=bfz20180417_3

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: