A sajátos magyar ízlésvilágba elég sok furcsaság belefér: nem elég,
hogy a porcukrozzuk az amúgy is édes ételeinket, például a palacsintát;
számtalan főételünk is van, ami valójában desszert – így a mákos tészta
–, ráadásul sokan
még egy fogáson belül is keverik az egymással
ellentétes ízeket, gondoljunk csak a szalonnás-cukros túrós csuszára,
vagy a borsos-cukros káposztás tésztára. A Coca-Cola Magyarország
országos felméréséből kiderült, hogy mi, magyarok meglehetősen
édesszájúak vagyunk, így nem árt, ha ismerünk pár trükköt amellyel
egészséges mederben tarthatjuk cukorbevitelünket. Összegyűjtöttünk
néhány tévhitet, melyek eloszlatásával sikeresebben kontrollálhatjuk,
mennyi cukrot fogyasztunk a mindennapokban.
- A zöldségfélék nem tartalmaznak cukrot
Elsőre mindenkinek a gyümölcsök ugranak be, ha a természetben
fellelhető cukorról beszélünk, pedig a zöldségeknek is van, igaz nem
jelentős, cukortartalma. Ennek köszönhető például, hogy egyre több
helyen találkozunk céklából készült édességgel. A hagyma pirításával
pedig, ami a benne lévő cukor karamellizálását jelenti, finom, telt ízt
nyerünk, vagyis ha így készítjük el a hagymalevest, kevesebb édesítést
és fűszert kíván.
- A feketekávé ihatatlan
Akármilyen elképzelhetetlennek is tűnik, a valódi, jó minőségű kávé
nem nagyon keserű, de természetesen a kávénak egy erősebb pörkölés miatt
alapvetően kesernyés íze lehet. A kávé kalóriatartalma önmagában
elhanyagolható, fontos hogy mértékletesen édesítsük akár cukorral, akár
cukorpótlóval fogyasztjuk, de nagyon finom ízesítés nélkül is.
- A barnacukor jobb, mint a fehércukor
Hiába kerül akár kétszeresébe a barnacukor, mint a fehér, a szín nem
teszi egészségesebbé! A kávét, teát cukorral fogyasztók közel 20%-a
beugrik ennek a tévhitnek, holott a barnacukrot valójában sokszor a
fehércukor melasszal történő színezésével hozzák létre, élettani
szempontból és a tápértéket tekintve gyakorlatilag megegyezik a kettő.
- A sütemény elképzelhetetlen cukor nélkül
Annyiban igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral
táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, de csak
minimális mennyiség kell bele. A sütemény édességét ugyanakkor
elérhetjük cukor helyett édesítőszer használatával. Az is jó módszer, ha
az alaprecepthez képest eleve kevesebb cukrot használunk, majd később,
minden sütéssel tovább csökkentjük a cukor mennyiségét, így pár alkalom
után már hozzá is szokunk a kevésbé édes csemegékhez.
- Ha kihagyom az ebédet, édességgel pótolhatom
Bár sok esetben étvágygerjesztő és időtakarékos megoldásnak tűnhet,
ez több szempontból sem jó ötlet. Az éhségérzetet ugyan pillanatnyilag
elnyomja a gyorsan bekapott pár édes falat, azonban biztos hogy
hamarosan újból megéhezünk és csak még többet eszünk. Semmiképp se a
főétkezést helyettesítve fogyasszuk el tehát a nap fénypontjaként
szolgáló tortaszeletet; a legjobb, ha közvetlenül ebéd után, annak
részeként kezeljük a desszertet.
+1. Nem iszom kalóriamentes üdítőt, mert abban is van cukor
Tévedés, hiszen a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy élelmiszer
vagy üdítő kalóriamentes, abban nincs sem szénhidrát, sem zsír, sem
fehérje. Arra viszont figyeljünk, hogy fordítva már nem igaz: attól,
hogy egy termék cukormentes, még lehet benne más olyan összetevő, aminek
van kalóriatartalma. Mindig figyelmesen olvassuk el a címkét, és ha
megakadnánk, látogassunk el a www.okoscimke.hu oldalra.
Tartsuk szem előtt: nem kell aszkéta életmódot élni ha oda akarunk
figyelni az egészségünkre, csak mindent, így a cukrot is mértékkel
fogyasszuk!
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése