2018. április 28., szombat

Irány a hatvanas-hetvenes évek!
.

A Skanzen Majális rendezvényét a múzeum Hé’67! A világ, amelyben a Múzeum született című életmód-kiállítása ihlette. A hatvanas-hetvenes évek mindennapjaiba, a szórakozás és kikapcsolódás könnyed formáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban április 30-án és május 1-én.


A konszolidálódó Kádár-korszak világát majális hangulattal idézik meg, amelyhez április 30-án a korabeli filmművészetről, divatról és építészetről szóló szakmai beszélgetések társulnak.

A Táncdalfesztiválok, majálisok, vurstlik és céllövöldék időszakába repíti a látogatókat a múzeum. Az „Átváltoztatjuk szalonban” kipróbálhatják a hatvanas évek smink és hajtrendjeit, de tánciskola is segíti az időutazást a múltba. Berobog a Skanzen Robur és különleges tárlatvezetés kalauzol a Hé’67! kiállítás paneljei között. Koncertet ad a korszak hangzásvilágára építő The Qualitons zenekar és Németh Juci, de itt lesz Tolcsvay László, a beatgeneráció ismert egyénisége és az FG-4 zenekar is. Nem maradhatnak el a korszakot idéző játékos és kézműves foglalkozások sem. Lesz similabda, szélforgó, rongybaba és papírsárkány-készítés, gombfoci, de a május-ünnepen májusfát is állítanak.

A hatvanas-hetvenes évek kétarcúságát az április 30-án megrendezett szakmai beszélgetések hozzák közelebb. A korszakot megelevenítő filmklubban filmhíradókat, Sára Sándor és Gazdag Gyula filmeket vetítenek, majd Gelencsér Gábor filmesztétával beszélgetünk a korszak filmművészetéről és a magyar film megújulásának műhelyéről, a Balázs Béla Stúdióról.  A hatvanas évek divatjáról, a nőideál változásáról, a konfekcióról Simonovics Ildikó művészettörténész és a Clara Rotschild ruhaszalon varrónője, Oravecz Gréti mesél. A kor építészetét vidéken a kockaházak uralták. Ezt a világot idézi meg Szolnoki József képzőművész és Katharina Roters fotográfus, a Kockaházak fotósorozat készítője.

Április 30.
Skanzen Majális Szakmai program

11:00 Filmklub és beszélgetés (Magtár moziterem)
1968-as filmhíradók
Sára Sándor: Vízkereszt (1967)
Gazdag Gyula: Hosszú futásodra mindig számítunk (1968)
Beszélgetés a korszak filmművészetéről és a Balázs Béla Stúdióról
Meghívott vendég: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszék docense
Sára Sándor 1967-ben készült filmjében az Universitas együttes a tanyavilágba viszi el Shakespeare Vízkereszt című darabját. A film kapcsán azt a kérdést feszegetjük, hogyan került be az értelmiségi köztudatba a falu és a tanya világa?  Gazdag Gyula Hosszú futásodra mindig számítunk című filmje egy paradox helyzetet mutat be 1968-ban. Schirilla György a Budapest-Moszkva távfutás során egy kis magyar faluban, Kenderesen megáll, hogy részt vegyen a tiszteletére megnyíló bisztró átadásán. Gazdag Gyula filmje az avatási ünnepségre kalauzol bennünket.

13:00 Beszélgetés a hatvanas évek divatjáról (Magtár 3. emelet)
Meghívott vendég: Simonovics Ildikó művészettörténész és Oravecz Gréti, Rotschild Klára varrónője
Uniformizálódó öltözködéskultúra és a szocializmus sokszínű divatja. Kivetkőzés, konfekció, otthonka, miniszoknya, falusi varrónők - ezekkel a címszavakkal jellemezhetjük a korszakot. Az áruházakban elérhető gyári, konfekciós ruhák mellett megjelennek a Nyugatról csempészett ruhadarabok, de a hatvanas évek magazinjaiban (Ez a divat, Nők Lapja, Fürge ujjak) közölt szabásminták alapján egyre többen varratják varrónőnél egyedi, méretre készült ruháikat is. A beszélgetésben betekintünk a korszak leghíresebb magyar divattervezőjének, Rotschild Klárának szalonjába, akihez ismert művészek, diplomaták hozzátartozói, külföldön élő magyar és Nyugaton élő jómódú hölgyek jártak ruhát készíttetni.

14:30 Beszélgetés a hatvanas évek építészetéről (Magtár 3. emelet)
Meghívott vendégek: Katharina Roters fotográfus és Szolnoki József képzőművész
A hatvanas évektől a falu utcaképét egyre inkább egy új épülettípus határozta meg. Nem mondhatjuk, hogy teljesen egyforma lakóházak jelentek meg falun, de alapjaiban egy nagyon egységes, a korábbi faluképtől merőben eltérő, a városi mintákra emlékeztető típus jött létre. A kockaház a paraszti léttől való távolodás szimbóluma lett. A beszélgetésben szó esik a kockaházak homlokzatán megjelenő motívumokról és itt lesz velünk Katharina Roters, aki tíz éven keresztül fényképezte a kockaházakat. 

12:00, 15:30 Szakmai tárlatvezetések a Hé’67! kiállításban

Részletes program az alábbi linken olvasható.

http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/skanzen-majalis
 

Nincsenek megjegyzések: