2017. december 18., hétfő

Színházi ajánló: Ascher Tamás Háromszéken




.

Pintér Béla Társulata ezúttal a Katona József Színház nagyszínpadán mesél el igaznak tűnő, fiktív történeteket színigazgatókról, vendégszereplésről, zenészekről, népi táncosokról. A siker újfent megjósolható.

Bezerédi Zoltán egy öreg, horpadt Zastavával a 90-es években viszi Ascher Tamást és Máté Gábort Erdélybe. A nagyváradi Teatrul Caragiale (alcíme: Sütő András Színház) román igazgatója kérésére meg kell rendezniük A három nővért. A helyi adottságoknak megfelelően felhasználnak hozzá székely népdalokat, néptáncokat, Wass Albertet, irredenta nóták szövegeit. A bemutatót letiltják.
A zárvány nyelvet annyira élvezik az odalátogatók, hogy a legaranyosabb tájszólású színésznőt hazahozzák a híres kaposvári együttesbe. Alakítója Jordán Adél, akit Lédának mondanak. Mesésen mondja a magáért, gyönyörűen énekel, amit Szalóki Ágitól tanult el. Pintér Béla belőle csinált főszereplőt, nem Ascher Tamásból vagy Máté Gáborból. Átélteti vele a bájos kis vidékiből lett magyar színésznő minden búját-baját.
A Katona József Színház ismét kitesz magáért a szereplőkkel. Fekete Ernő (Máté Gábort alakítja), Jordán Adél, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Bajkay Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István (autentikus ének és tánc) meg Pintér Béla. A megfelelő díszlet Khell Zsolt munkája, a jelmez Benedek Marié, a koreográfia György Károlyé, a zene Ökrös Csaba együtteséé. A dramaturgia Enyedi Évának, a népművészeti tárgyak a Rózsa Folklór népművészeti üzletnek köszönhető.
A rendező: Pintér Béla az alternatív színház meghatározó alakja (1970-ben született), Jászai Mari-díjas művész, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetettje. A Színiakadémia elvégzése után az Arvisura Színház tagja volt. 1998 óta 21 darabot írt és rendezett, később a saját társulata számára: szappanoperákat, bohózatokat, folklóros tragédiákat. Társulata külföldön is sikeresen mutatkozott be. 2013-ban publikálta első drámakötetét. 2014-ben elnyerte az Artisjus-díjat.
A további előadások idén: december 16, 17, 18, 20. és 31-én lesznek. Ne hagyjuk ki!
Dobi Ildikó - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: