2017. december 5., kedd

Son Yeol Eum zongoraestje, MTA, 2017. december 17




.

Páratlanul virtuóz technikájáról és szenvedélyes előadói stílusáról nemzetközi szinten ismert Son Yeol Eum szólóestjével zárul december 17-én a Koreai Kulturális Központ idei klasszikus zenei koncertsorozata. A hangversenynek ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia impozáns épülete ad otthont.

Son Yeol Eum zenei tehetségével egészen fiatal kora óta kitűnt társai közül. Második helyezéseket ért el több magas nívójú versenyen, többek között a Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyen, a Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyen, majd legfiatalabb résztvevőként hívta fel a nemzetközi szakmai zsűri figyelmét az Oberlin Nemzetközi Zongoraversenyen és az Ettlingen Nemzetközi Zongoraversenyen. Színes repertoárjában Bachtól Gershwinig megtaláljuk a legvirtuózabb darabokat. Olyan világszerte ismert zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a New York-i Filmharmonikusok, a Dmitri Kitayenko vezette Drezdai Filharmonikusok, a Bergen Filharmonikusok, a Valery Gergiev vezette Mariinszkij Színház Zenekara és a Cologne Zenekar. 2017-18-as évadban The Academy of Saint Martin in the fields zenekarral a londoni Cadogan színpadán lép fel.
Szóló karrierje mellett számos egyéb tevékenységet folytat. 2016-ban a Pyeongchang Téli Zenei Fesztivál művészeti rendezői feladataira kapott megbízást. Örömmel és izgalommal készül első magyarországi koncertjére, hiszen Budapestre, mint a komolyzenei örökség egyik legmeghatározóbb bölcsőjére tekint.


Son Yeol Eum – Azóta, hogy rendkívül fiatalon, 1999-ben első helyezést ért el a Oberlin Nemzetközi Zongora Versenyen, később 2009-ben második helyezést a 13. Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyen, majd 2011-ben kétszeres második helyezést ért el a Csajkovszkij Nemzetközi Zongoraversenyen, az elegáns, könnyed értelmezéseiről ismert zongoraművész világszerte varázsolja el a nézőket kristályos játékával és sokoldalú, szenzációs előadásmódjával. Emellett dicsérik őt rendkívül eklektikus koncertjeinek repertoárjáért, amelyek Bach és Mozart összes darabját éppúgy felölelik, mint Scsedrint és Gershwint.
Az utóbbi időben rendszeresen együtt játszik a Gürzenich-Orchester Köln zenekarral, a Konzerthausorchester Berlin-nel, valamint a Bergeni és Drezdai Filharmonikus zenekarral, Dmitrij Kitajenko vezényletével. A közeljövőben várhatóan olyan zenekarokkal játszik együtt, mint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara Mikko Franck-kal, a Mariinsky Színház Zenekara Valery Gergiev vezényletével, a Szöuli Filharmonikusokkal, valamint a KBS Szimfonikus Zenekarral annak európai turnéján.
A 2017-18-as évadban kiemelt fellépései lesznek Birminghamben: a CBSO-val (Mozart Zongoraverseny No 21.) és a London’s Cadogan Hall-ban az Academy of St. Martin in the Fields-szel (Mozart Zongoraverseny No 8. & 21). Továbbá elsőként lép majd fel a Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia zenekarral a lengyelországi Katowiceben (Gershwin Zongoraverseny), a Belgrádi Filharmonikus Zenekarral (Dvorak Zongoraverseny), valamint a szlovén RTV Szimfonikus Zenekarával (Mendelsohn Zongoraverseny No 1.). A Zágrábi Filharmonikusokkal Rahmanyinov 2-es számú zongoraversenyét adja elő.
Son Yeol Eum érzékeny, érzelmes és erőteljes zongorista, aki gyakran játszik szóló-, illetve kamaramezét világszerte. Olyan világszerte elismert koncerthelyszíneken és fesztiválokon lép fel, mint a Mariinsky Koncertterem, a Bad-Kissingen Nyári Zenei Fesztivál, a Besancon Fesztivál és a Rotterdam Gergiev Fesztivál.
A 2017-18-as évadban nem első alkalommal szerepel majd a Helsingborg Zongora Fesztiválon, a Fribourg Nemzetközi Zongora Sorozatban, valamint elsőként lép fel Duisburgben, Szczecinben, a San Francisco-i Kamarazenei Társaságban és a Philipps Collection-ben Washington DC-ben.
2016 februárjában a művésznő megjelentett egy új albumot a DECCA Records gondozásában Modern Times (Modern idők) címmel, amelyen olyan korai 20. századi zeneszerzőktől szólaltat meg szóló zongorajátékokat, mint Berg, Prokofjev, Sztravinszkij és Ravel. Hanglemezei között már szerepel egy album Chopin összes Etűdjével (2004), a Chopin Nocturnes zongorára és húros hangszerekre (2008), a díjnyertes Cliburn Verseny élő adása (2009) és az O’new World Music (2012) című felvétel, többcsatornás, SACD (Super Audio CD) formátumban.
Son Yeol Eum jelenleg az Arie Vardi at the Hochschule für Musik Theater und Medien Hannover egyetemen tanul Németországban. Diplomáját a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen szerezte Kim Dae Jin irányítása alatt. Korábban a kitűnő kínai zongoraművész, Cheng-Zong Yin szárnyai alatt tanult.
Son Yeol Eum a Szöuli Művészeti Központ és szülővárosa, Wonju tiszteletbeli nagykövete.

Dátum: 2017. december 17. (vasárnap) 18 óra
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Szervező: Koreai Kulturális Központ
Fellépő: Son Yeol Eum (zongora)
Program:
Händel-Liszt - Sarabande und Chaconne aus dem Singspiel Almira S. 181
J.S. Bach – Goldberg variációk BWV 988
 

Nincsenek megjegyzések: