.
A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.
Több tízezer liter vörösbort szállít az idei téli vásári szezonban a
budapesti Vörösmarty térre a Borháló Borkereskedés, nevét és jó hírét
adva garanciaként azokhoz a forralt borokhoz, amelyeket az ő receptúrája
alapján, a szállítási és kimérési technológia betartásával kínálnak a
fővárosi vásárlóknak a karácsonyi forgatagban. A Borháló forralt borát
először az XXL Catering kiméréseiben lehet megkóstolni, a Vörösmarty
téren kívül a Bazilikánál is.
„Hezitáltunk, belépjünk-e erre a kaotikus piacra – mondja Elek
Márton, a Borháló stratégiai igazgatója. – A Sziget-fesztiválokon az
utóbbi két évben rutint, sőt nevet szereztünk a garantált minőségű,
tömeges igényeket kielégítő, de a magyar borászkodás reprezentálására,
az országimázs építésére is alkalmas borok beszállításában. A helyzet
ott annyiban más, hogy a Sziget Kft. kizárólagos partnereként a teljes
szortimentről mi gondoskodhatunk, és úgy a felelősséget is könnyebb
vállalni” – mondja Elek. A forralt borok piaca ezzel szemben elég
esetleges: a kiváló és elfogadható italok szomszédságában néha
agyoncukrozott alkoholos szörpöket mérnek. Ezért döntött úgy a Borháló,
hogy az általa szállított garantált minőségű borok mellé fűszerkeveréket
ad, és technológiát is ajánl.
A Borháló több tucat partnerpincészettel tart munkakapcsolatot
országszerte; az alapbort Kathona Krisztián, a társaság beszerzési
igazgatója kutatta fel. „Erős savgerincű, reduktív bort választottunk,
hiszen a forralt bor, a fröccshöz hasonlóan, víz hozzáadásával készül.
Ez a Tolnai borvidéken termett cabernet sauvignon ettől sem rogyik
össze, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül képes
befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert” – mondja a
kereskedő.
A Borháló a fűszerezést sem bízta a véletlenre. A forralt borok
ízesítése széles skálán mozog a borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría
típusú csajos-gyümölcsös változatokig; a Borháló fűszerezése inkább a
nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markáns férfias vonást. A
fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves szentendrei „Fűszerész”
kompozíciója. „Az elkészített forralt bort egy szigetes vendéglátósokból
álló szakértői panel tesztelte – jelzi Kathona Krisztián –, de még az
utolsó pillanatban, az XXL első utcai visszajelzései alapján is
módosítottunk az arányokon a minél jobb fogadtatás érdekében.”
A jó alapbor és az értő fűszerezés mellett a harmadik minőségi
garancia a Borháló technológiai ajánlása. „Szép dolog a vásári üstök
látványromantikája, csak éppen agyonüti az ízeket” – véli Kathona
Krisztián. A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a szesz, a bor
órákon át érintkezik a városi szmoggal, mindez a minőség rovására megy.
„Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor
forrásba lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a
szegfűszeg abban a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az
italt” – fogalmaz a borkereskedő. A Borháló éppen ezért lehetőleg zárt
rendszerű tartályos csapolást kér a kereskedőktől. A forralt bor
minősége ebben az esetben órák múltán sem romlik, az ital a csőben
melegszik fel, és pont megfelelő hőfokon kerül a vásárló poharába.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése