2017. június 17., szombat

Újra mozikba kerül a klasszikus Vuk




Dargay Attila, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló június 20-án lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére legismertebb rajzfilm-klasszikusa, a Vuk országszerte visszatér a mozivásznakra, Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig június 18-án tematikus Vuk-napot rendeznek.

A Pannonia Entertainment filmforgalmazó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Vuk-napon kiállítással, gyermekprogramokkal és animációs műhely-foglalkozással, könyv- és DVD vásárral, pódiumbeszélgetéssel és természetesen vetítésekkel várják az érdeklődőket június 18-án az Urániában. Animációs rövidfilm-különlegességek mellett látható lesz az 1981-ben készült Vuk digitálizált, felújított változata, amely június 22-től országszerte újra a mozikba kerül.
https://www.youtube.com/watch?v=828NQwDkg-Q

Az évfordulós esemény és a Vuk újbóli mozibemutatója alkalmából a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rajzpályázatot hirdetett óvodás és kisiskolás gyerekeknek. A rajzpályázat beküldői között családi mozijegyeket, könyvjutalmakat, DVD kiadványokat, Vuk-moziplakátokat és további ajándéktárgyakat sorsoltak ki. A közönségszavazás három nyertese egy-egy 4 személyes családi Állatkert-belépővel gazdagodik és a legszebb alkotásokat az Urániában megrendezésre kerülő ünnepi programon is kiállítják.

A Vuk-nap programja június 18-án vasárnap 11 órától kávéházi programokkal kezdődik.

A BABtér - Budaörsi Animációs Bázis - nyitott foglalkozásán a résztvevő gyerekek kipróbálhatják a legkülönfélébb technikákat a rajz-, a báb-, a gyurma-, a legó-, vagy a papírkivágásos animáción át a digitális rajzfilmkészítésig. A Vuk-nap kiállításán Dargay Attila eredeti rajzait, karakterterveit és storyboardjait (képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveit) tekintheti meg a közönség. A képeket Henrik Irén, Dargay özvegye és állandó operatőr alkotótársa biztosítja az esemény számára. A legismertebb rajzfilmek, köztük a Vuk, a Lúdas Matyi, vagy a Szaffi karaktertervei mellett kuriózumként láthatók lesznek olyan filmekhez készült rajzok is, amelyek végül nem valósultak meg. Az Uránia Kávéház különtermében Dargay Attila rövidfilmjeiből vetítenek egy csokorra valót. A három nyúl, a Dióbél királyfi és a Variációk egy sárkányra mellett a Vuk készítését is bemutató Pannónia Anno című filmből is láthatók lesznek rövid részletek.

A program 15 órától az Uránia dísztermében folytatódik, ahol a köszöntőket követően átadásra kerülnek a rajzpályázat közönségdíjai, majd a tematikus nap háziasszonya, Henrik Irén beszélget a rajzfilm elkészültének kulisszatitkairól Pogány Judit színművésznővel, akinek emlékezetes szinkronhangja szinte eggyé vált a kis Vukkal. A pódiumbeszélgetés után következik a Vuk-nap legjobban várt része: az országos mozipremierhez csatlakozott helyszínek bejelentése és a digitálisan restaurált rajzfilm-klasszikus vetítése.

A Vuk-nap kávéházi programjain a részvétel díjtalan, a vetítésre kedvezményes 1000 Ft-os áron kaphatók jegyek, amelyek mellé ajándék lufi és Vuk-csoki is jár.

2017. június 18. 11:00
VUK nap

Uránia Nemzeti Filmszínház

http://www.urania-nf.hu
http://pannonia-entertainment.com

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: