2017. június 28., szerda

Martha Argerich Szombathelyen




ubilál a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Tánccal és lüktetéssel telik meg július 8. és 15. között Szombathely: neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót az 50. jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumon, mely fesztivállá bővülve 33. éve várja a zenerajongókat.



Július 11-én nem kisebb világsztár ad koncertet az Agora Szombathelyi Kulturális Központban, mint az argentin Martha Argerich!

Bartók Béla műveinek újra értelmezése a jelen generáció művészeinek is folyamatos inspirációt jelent. Szamosi Szabolcs, orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: "Parádés program részesei lehetnek, ha a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválra ellátogatnak. Napjaink zongorista ikonja, Martha Argerich koncertje mellett egy premier előtti vetítésen megtudhatjuk, milyen volt Bartók, mint apa, és a 100 éve bemutatott A fából faragott királyfi is színpadra kerül. Közel negyven fiatal érkezik Szombathelyre nyolc országból, hogy kiemelkedő magyar vendégprofesszorok és alkotók támogatásával inspirációt merítsen a bartóki hagyományból."

A kortárs zongoraművészek állócsillagát üdvözli július 11-én este nyolc órától az Agora Szombathelyi Kulturális Központ: a világ koncerttermeiben hangosan ünnepelt Martha Argerich és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével káprázatos összjáték részese lehet a közönség.
https://www.facebook.com/Martha-Argerich-41764909656
Argerich Szombathelyre különleges műsorral érkezik: maga a komponista, Sosztakovics által „könnyed zsánerű" kompozíciónak nevezett I. zongoraversennyel (op. 35.), Bartók: Divertimento és Liszt: "Angelus" vonósokra című műveivel ünnepli majd a zene és a tánc múzsáit. Saint-Saëns: Az állatok farsangját pedig a művésznő lánya, Annie Dutoit Argerich moderálásával hallhatjuk.

Az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetésre kerül sor Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-Díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat. Igazi különlegesség Sipos József „Bartók" című filmjének premier előtti vetítése július 14-én este nyolctól. A film után rendezői beszélgetésre is invitáljuk a jelenlévőket, hogy számos olyan izgalmas dologba avassanak be bennünket, amelyre az öt éves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradt.

Nagyszabású koncerttel zárul a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton: a karmesterpálca a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók: A fából faragott királyfi-ját, és táncművészek segítségével ad új értelmezést Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban a 20 órakor kezdődő hangversenyen. Július 12-én pedig a mesteri játékukról ismert, és kurzusvezetőként is Szombathelyre érkező Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók: I. rapszódia, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály: Szólószonáta gordonkára, és Bartók: Román népi táncok mesteri megszólaltatói lesznek a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termében este nyolc órától.

A jubileumi szeminárium program részeként elkötelezett fiatal művészeket válogattak be a kurzusrésztvevők közé, akiket nemzetközileg is megbecsült és elismert mesteroktatók várnak július 8-15. között. A karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja. Az angol, német és magyar nyelvű oktatás a Savaria Szimfonikus Zenekar egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal dirigensek számára Bartók és Sztravinszkij remekműveinek teljes, koreografált formában történő előadására. A záróhangversenyen a két jelentős 20. századi balettet a kurzus aktív hallgatói dirigálják majd. Generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája, Balog József mély és érzékeny zeneiségével kivívta mind a közönség, mind a kritikusok elismerését. Mestertanárként Szombathelyen zongorakurzus keretében mentorálja majd a hallgatókat, csakúgy, mint csellókurzus keretében Rohmann Ditta. A 33. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál tehát idén is igazi pezsgést és különleges művészeti élményeket tartogat!

Jubileumi jegyek a nyitókoncertre 30 százalékos kedvezménnyel július 7-ig vásárolhatók az Agora Szombathelyi Kulturális Központban (9700 Szombathely, Március 15. tér 5.), a Bartók Terem jegyirodájában (9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 3.), a Líra Könyváruházban (9700 Szombathely, Kossuth L. u. 8/3.), továbbá a www.jegymester.hu oldalon.

2017. július 8-15.
Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál
Szombathely

www.bartokfesztival.hu
www.filharmonia.hu
https://www.facebook.com/filharmonia.orszagos

Nincsenek megjegyzések: