2017. június 20., kedd

Túl-világi átjáró a Magyar Nemzeti Múzeumban




A Magyar Nemzeti Múzeum egyetlen éjszakára mágikus kapuvá válik, amely új dimenziókat nyit meg. Szellemi magaslatok és mélység, fel- és alászállás, világok közötti átjáró, szent és profán: MNM mint lélekvezető!

A programok már délután elkezdődnek: 15 órától túlvilági séta indul gyerekeknek és felnőtteknek. Antropológus, archeozoológus és régészek várják emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a kalandorokat a Régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisok, bárányok, pelikánok, csillagok és kelyhek remélik, hogy megtalálják és megfejtik jelentésüket! 

Az Élő Múzeum-programmal elmerülhetnek a törökkor hétköznapjaiban - hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba és beléphetnek egy elítélt „boszorkány" börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit!

Zacher Gábor, toxikológus elmeséli, milyenek a betépett álmodozók, Péri Benedek, turkológustól mindenki megtudhatja, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban - aki pedig másfajta bódulatról hallana, annak Gerevich József, pszichiáter mesél halálos szerelmekről és teremtő vágyakról.

Aki már eleget borzongott, az megfürödhet a reformáció ragyogásában, átléphet az Ige-Időkbe és megismerheti a reformáció 500 évét - Kiss Erika és Zászkaliczky Zsuzsanna kurátorok - Élők és holtak, valamint Szent Iván-éj szentje címmel - rendhagyó tárlatvezetésekkel várnak minden érdeklődőt.

2009 januárjában egy különleges sírra leltek a sólyi református templom padlója alatt. A "Régészeti Helyszínelők" egy izgalmas interaktív, oknyomozó előadásban a közönséggel együtt tárják fel a sírban talált csontvázak alapján a sólyi Rómeó és Júlia történetét.

Az örökkévalóság mélysége is csábítani fogja a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatókat - a Megmentett műkincsek 2017 című kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatói kalauzolják el az érdeklődőket a restaurálás rejtelmeibe. E közben fiatal művészek mesélnek az Újraélesztett anyagok re-design kiállításról.

A táncos lábúak az érzékek és az érzelmek birodalmába tangózva juthatnak át, akik a komolyzene hívei, meghallgathatják Schubert: A halál és a leányka című darabját a Con Spiritó előadásában. A zenei program a Múzeumkertben folytatódik: fellép a Kraków Street Band, az Acoustic Planet és a Zolbert Trió.
A Lapidáriumba alászállva, majd a Díszterembe felemelkedve a modern #Orpheus és #Eurüdike története elevenedik meg Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix kortárs táncán keresztül.

2017. június 24-én borzongató programot kínál a Magyar Nemzeti Múzeum: ősi hitvilágok, misztikus titkok, soha véget nem érő szerelmekkel teli felemelő történetek, világok találkozása, fénnyel festett átjáró a virtuális és az anyagi világ között!
Legyenek ott ezen az elvarázsolt éjszakán a múzeum valamennyi szintjén!

2017. június 24. szombat 14:00-02:00
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest Múzeum krt. 14-16.

https://www.facebook.com/nemzetimuzeum
https://muzej.hu/hu/magyar-nemzeti-muzeum
https://mnm.hu/hu/esemenyek/muzeumok-ejszakaja-magyar-nemzeti-muzeumban

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: