2017. június 7., szerda

„Kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal”
Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. A tavalyi évadhoz képest négyezerrel több, összesen 139.304 nézőt szólított meg a 2016-2017-as évadban a Miskolci Nemzeti Színház 491 előadása. A június 6-án megtartott társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.Miskolc Város Önkormányzat nevében Kriza Ákos polgármester mondott köszönetet a színház munkájáért és társadalmi felelősségvállalásáért, hiszen kilépve a falak közül a város ünnepeinek és rendezvényeinek is tevékeny résztvevői a művészek. - Ez a színház minden előadásával színt visz a hétköznapokba. Magánemberként, a nézőtéren ülve engem is magával ragad a színpadi játék, és elfeledkezem minden másról arra a pár órára - mondta Kriza Ákos. Kevés város büszkélkedhet ilyen színházzal, és ez nekem is, mint polgármesternek, rendkívül megtisztelő - zárta sorait.

Az idei a színház egyik legjobb évada volt - mondta Béres Attila igazgató. Sokat gondolkoztam rajta, hogy hogyan kell elmondani valamiről azt, hogy jó: úgy, hogy jó. Tényleg nagyon jó! Ezt igazolják a számok, és a szakmai vélemények is, hiszen szinte minden nyári színházi fesztiválon képviselteti magát valamelyik előadásunk a POSZT-tól egészen a Magyar Táncfesztiválig - hangsúlyozta Béres Attila. - Már az évad elején nagyon magasra tettük a lécet, de ezt a kezdeti lendületet tartani, sőt, fokozni is tudtuk, ami annak köszönhető, hogy a színház minden művésze és dolgozója folyamatosan magas színvonalon végezte munkáját.

Ez a színház minden területen megóvta magát a romlástól - emelte ki Szabó Máté művészeti vezető. Vannak persze gyenge pillanatok, amikor valami kevésbé ideálisan, vagy tökéletesen rosszul sikerül, de itt nem ez a jellemző. Ebben a színházban inkább erősítjük egymást. Én pedig hiszek abban, hogy erre van szükség: a jó szóra, a felelősségteljes átgondoltságra, az előrelépésre, a bátorságra és a bizalomra - mondta.

Számos díjat is átadtak az évadzárón.
Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Fandl Ferenc érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint - az előző évadban indult kezdeményezést folytatva - a Miskolc Autóház Kft. felajánlásában egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi, amelyet egy hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés.
Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Megtörve az előző évek hagyományát, idén nem színművészeket, hanem két rendezőt, Rusznyák Gábort és Béres Attilát díjazták. Az évad legjobb énekkari művésze Hegedűs Richárd lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A Miskolci Balett tagjai Bányai Mirjamot választották az évad legjobb balettművészének. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, A mi osztályunk pedig az évad előadása címet érdemelte ki. A tavalyi évtől a Művészeti Tanács is díjaz színházi dolgozókat. Ebben az évadban Horváth Krisztián díszítő-díszletező és Pónus Katalin gazdasági vezető vehették át a kitüntetést. Idén új díjat is alapított a színház: a Spiritus-díj a színház vezetőségének elismerése, amelyet elsőként Csuha Attila kellékes érdemelt ki.

Az évad számokban:
Előadásszám:                                     491
Bérletek száma                                   11.718
Nézőszám:                                         139.304
Legtöbb előadást játszott színész:     Fandl Ferenc: 144

Nyári fesztiválszereplések:
Kivilágos kivirradtig                          Június 12.-én a POSZT versenyprogramjában
Anna Karenina                                   Június 21-én Győrben a Magyar Táncfesztiválon
A hülyéje                                           Június 29-én a Városmajori Színházi Szemlén
La Mancha lovagja                             Szeptember 8-án a Vidéki Színházak Fesztiválján

Évfordulók:
25 éve a színházban                            Seres Ildikó színművésznő
30 éve a színházban                            Czimerné Oláh Veronika zenekari tag
35 éve a színházban                            Koncz Boglárka művészeti főtitkár
Kramcsák János műszaki vezető
Kozma Attila művészeti vezető, Miskolci Balett
Szegedi Dezső színművész
50 éve a színházban                            Péva Ibolya színművésznő

Díjak az évadban:
Szatmári György                                Aase-díj
Lukács Ádám                                    Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat
Görög László                                     Déryné díj

http://mnsz.hu


 Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: