2017. június 13., kedd

Luther-Bóra kézfogó az MNM-ben
Luther Márton és az egykori apáca, Bóra Katalin 1525. június 13-án tartotta kézfogóját Wittenbergben. Az évfordulóról az MNM is megemlékezik - a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályával összefogva különleges programra várja az érdeklődőket. 

Luther Márton és Bóra Katalin frigye aggodalommal töltötte el a reformátor híveit - sokan azt gondolták, Luther függetlenségének feladása az új tanok terjesztésének gátja lehet, sőt adott esetben a mozgalom végét is jelentheti. A balsejtelmek végül nem bizonyultak indokoltnak, hiszen Bóra Katalin több mint húsz évig volt férje hűséges társa és segítsége, mai szóval azt is mondhatnánk: menedzsere.

A protestáns lelkészfeleség „prototípusát" megtestesítő asszony portréja a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők: A reformáció 500 éve című időszaki kiállításában is látható, Re-Formációk élő interpretációs programuk egyik szereplője pedig egy hozzá hasonló hitszónok-feleség.

A kézfogó kapcsán egy estét Luther magánéletének szentelnek. A Reformáció 500 emlékév egyik legérdekesebb produkciója lesz a vendégük június 13-án: Völgyessy Szomor Fanni énekesnő és társai zenés Luther-estje ezúttal a Nemzeti Múzeumba látogat.

2017. június 13. 18:00         
Magyar Nemzeti Múzeum  
A program előtt az Ige-Idők: A reformáció 500 éve c. kiállítás tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére is lehetőség van, 17.00-tól.

Belépő:
Tárlatvezetés+ Luther-est: időszaki kiállítás jegye+ kiegészítő programjegy (250 Ft)       
Luther-est: időszaki kiállítás jegye   

IGE-IDŐK
A reformáció 500 éve
Magyar Nemzeti Múzeum, József nádor-termek
2017. április 27. - november 5.

https://mnm.hu

Nincsenek megjegyzések: