2016. május 14., szombat

Pünkösdölés a füzéri várban




Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be a füzéri vár mindennapjait a pünkösdi hétvége két napos rendezvényén.

A Pünkösdi Mulatságon a Holló Ének Hungarica, Nagy Csaba tárogató művész, Akusztinox Zenekar, Bruti humorista, Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör, a Borsodi Csepűrágók, a Füzéri Várvédő Egyesület, az Aranylovagok, Ort-Iki Bábszínház, Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia és Kováts Marcell előadóművész mutatják be műsoraikat.

Füzér várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd ezt követően a Borsodi Csepűrágók történelmi játékokat tartanak íjászattal hordólovaglással, patkódobással, diótöréssel. A Felsővár piacán lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, csatacsillag dobással, dárdahajítással, és nem utolsó sorban borkóstolóval egybekötött egész napos rendhagyó vártúrák indulnak.

A Holló Ének Hungarica koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. A füzéri tájházak portáin gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, kovácsolhatnak, nemezelhetnek, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak.

Vasárnap este Bruti Stand Up komikus szórakoztatja a vendégeket a Vásártéren az Akusztinox unplugged koncert előtt.
A Pünkösdi Mulatság hétfőn hasonló programokkal folytatódik.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg.
A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

2016. május 15-16.
Pünkösdi Mulatság
Füzér vára

http://www.fuzervar.hu
https://www.facebook.com/fuzervara


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: