2016. május 9., hétfő

Pécsi programok




2016. május 9-14. között a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft színes programokat ajánl Olvasóink figyelmébe, és nemcsak Pécsieknek. A szórakoztató kulturális események közül kiemelnék egy ritka jelenséget, mégpedig most hétfőn a Merkúr átvonulás megfigyelését.
Jó szórakozást!

2016. május 9. 13.00
A Merkúr átvonulás megfigyelése
Zsolnay Negyed - Látogatóközpont előtti tér
Ritka csillagászati jelenség megfigyelésére ad lehetőséget a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója. A hazánkból is megfigyelhető jelenség során a Merkúr pontosan a Nap és a Föld közé kerül, ezért kis fekete pontként megfigyelhető a Nap ragyogó korongja előtt - természetesen kizárólag felhőmentes időjárási viszonyok között.
A jelenség 13 óra 12 perckor kezdődik Pécsett és órákon keresztül tart, csak napnyugta után ér véget. Mivel voltaképpen a Nap korongjának megfigyeléséről van szó, rendkívül fontos a megfelelő szűrő használata, különben a szem végleges károsodást szenvedhet! A Merkúr apró pontja csak szűrővel ellátott távcsövekben látszik, szabad szemmel még a napfogyatkozás megtekintése esetén védelmet nyújtó szemüveggel sem látszik. A Planetáriumi Baráti Kör tagjai biztonságos, szűrőkkel felszerelt távcsövekkel tartanak bemutatót a Látogatóközpont előtti téren az érdeklődőknek.
Figyelem! Csak derült idő esetén!

2016. május 11. 19.00
Michel Camilo & Tomatito
Kodály Központ
A spanyol gitárművész Tomatito-t tizenkét éves korában két zenei óriás, Paco de Lucía gitárművész és Camarón de la Isla, a valaha élt egyik legnagyobb flamencoénekes fedezte fel. Kitartásának és alázatának köszönhetően néhány év alatt a flamenco egyik legjelentősebb szólistájává vált.
A Grammy, Latin Grammy- és Emmy-díjas zongorista fenomén Michel Camilo-val közös koncertjükön a latin zene, a jazz és a flamenco is jelen lesz, de biztosan olyan formában, ahogyan eddig nem találkozhattunk még velük.

2016.: május 13. 19.00
Experidance Társulat: Én, Leonardo - A Fény születése
Kodály Központ
Zseniális művész, látnok tudós, nagyratörő építész, de milyen EMBER volt Leonardo da Vinci? Miből élt, kit szeretett, hitt-e Istenben? Az ExperiDance Produkció táncjátéka ezeket a kérdéseket tárja fel, bemutatva a Leonardo életút kevésbé ismert, ellentmondásosan izgalmas epizódjait...
Leonardo da Vinci, a reneszánsz hérosz, kirobbanóan sokszínű tehetségével örökre felszabadította gondolkodásunkat - de nyughatatlan elméje sötét oldalán számtalan befejezetlen művet, céltalan sodródást és magányt találunk. A zseni anatómiáját mutatja be most az ExperiDance Produkció a legszabadabb művészet, a tánc segítségével egy lélegzetelállítóan látványos új produkcióban.
Az "Én, Leonardo" Román Sándor koreográfiájával, Meskó Zsolt rendezésében és Czomba Imre zenéjével az ExperiDance Produkció egész estés táncjátéka.

2016. május 13. 20.00
Amoeba x Call Me Unique: This Way Up - lemezbemutató
Előzenekar: Drope
Zsolnay Negyed - E78 Café
Egy év sem telt el a Keep the Funk Alive bemutatója óta. Azóta Birmingham egyik frissen felfedezett csodahangú énekesnőjével kiegészülve dolgoznak egy soulos, jazzes hangzású anyagon, Call Me Unique első szóló lemezén. Néhány régi szerzemény és demo feldolgozása és meghangszerelése mellett írtak öt vadonatúj számot, az így elkészült szerelemgyerek pedig a This Way Up nevet kapta.
20.00 Kapunyitás
21.00 Drope
22.00 Amoeba x Call Me Unique

2016. május 13. 17.00 - kiállításmegnyitó
Horvát naiv művészet - A hagyományok gazdagsága - A hlebinei iskola Pécsett
Pécsi Galéria
A naiv művészet Horvátország, és különösen a Dráva mente kulturális identitásának és örökségének fontos részét képezi, ugyanakkor kikerülhetetlen a horvát kultúra és a horvát művészet bemutatásánál szerte a világon. A Pécsi Galériában bemutatott kiállítás a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának, Kapronca-Körös Megyének, a Kaproncai Városi Múzeumnak és a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-nek köszönhetően került Pécsre.
A kiállításon a Hlebinei Naiv Művészetek Galériájának alkotásai, és néhány magángyűjteményben található alkotás látható.
Ez a kiállítás a naiv művészetet igen tág határokon belül mutatja be: a Hlebinei iskola mestereitől kezdve azokig az alkotókig, akik a jelenben is folytatják ezt a hagyományt, illetve az ún. outsider művészekig, akik furcsa egyéniségek, de alkotásaikat nem kizárólag a naiv művészethez, inkább a naiv és az outsider (az „Art brut" fogalmából keletkezett) művészet határán található vonalhoz lehet sorolni.

2016. május 14. 18.00
Carmina Burana
Kodály Központ
Könnyed tavaszi muzsika várja a koncertre látogatókat a PTE Művészeti kar húszéves évfordulója alkalmából. Az est első felében Ravel kedvelt műve, a Bolero hangzik el kétzongorás változatban. A hangszereknél Fodor Gabriella és Körtesi András.
A címadó darab, Orff híres műve, a Carmina Burana ezúttal a kevésbé ismert, két zongorára és ütősökre áthangszerelt verzióban csendül fel. A fellépők között az egyetem hallgatóiból alakult Egyetemi Kórus, valamint a Művészeti Kar hallgatóiból alakult Egyetemi Nőikar, Bartók Béla Férfikar és a Bartók Béla Leánykar adják elő a népszerű darabot.
Közreműködik:
Balásy Szabolcs, Horváth Krisztián - zongora
Farkas Alexandra - szoprán
Szegedi Benjamin - tenor
Bognár Szabolcs - bariton
Pécsi Egyetemi Kórus és Nőikar
Bartók Béla Férfikar,
Bartók Béla Leánykar
Karigazgatók: Kertész Attila, Lakner Tamás, Rózsa Bernadett
Pécsi Ütősök - Góth Tamás vezetésével
Vezényel dr Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy.

http://www.kodalykozpont.hu
http://www.zsolnaynegyed.hu
http://www.pecsigaleria.hu


Forrás: euroAstra

 

Nincsenek megjegyzések: